Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

ICS ransomware történetek I

A Johnson Controls-incidens

2023. október 09. - icscybersec

Az elmúlt években gyakorlatilag annyiICS rendszereket vagy ipari szervezeteket érintő zsarolóvírus-támadásról írtam a blogonhogy megszámolni sem könnyű (+1). Mostanra jutottam oda, hogy kell ennek a témának egy saját sorozat, ez pedig az első rész.

A Johnson Controls egy olyan ICS gyártó, amely számos iparág számára fejleszt automatizálási rendszereket. A hírek szerint szeptember végén súlyos kibertámadás érte a gyártó rendszereit, amiért a Dark Angels ransomware-csoport a felelős. A támadók a hírek szerint 25 TB-nyi adatot loptak el és azzal fenyegették a Johnson Controls-t, hogy ha nem fizetnek 51 millió dollárt, akkor a Dunghill Leaks nevű oldalon fogják publikálni az ellopott adatokat.

Ez már önmagában is érdekes hír lenne, de ha hozzátesszük, hogy a Johnson Controls (és leányvállalatai, amik állítólag szintén érintettek lehettek az incidensben) számos olyan épület-automatizálási megoldást is gyártanak, amelyeket (egyebek mellett) az USA Belbiztonsági Minisztériumában (DHS) is használnak, így pedig a Dark Angels kezei között most lehetnek olyan adatok is, amik bizony a amerikai nemzetbiztonság szempontjából is érdekesek lehetnek.

Jelenleg nagyjából ennyit lehet tudni, érdekes lesz látni, hogy ez a történet hova fog továbbfejlődni.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr1318231275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása