Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Sörgyári ransomware-ek

2021. március 18. - icscybersec

A különböző (főként, de nem kizárólag) termelésirányítási rendszereket használó vállalatok elleni ransomware-támadások ma már egyáltalán nem számítanak ritkának, de az, hogy egy héten belül két sörgyár rendszerei elleni zsarolóvírus támadásról jussanak el hozzám információk, az azért (még?) nem számít mindennaposnak.

Múlt heti a hír, ami szerint a Molson Coors sörgyár rendszereit feltételezhetően ransomware-támadás érte. A cég nem közölt információkat még az incidens jellegéről sem, ezért azt sem lehet tudni, hogy a termelési és logisztikai folyamataik automatizálásához használt rendszerek érintettek lehettek-e.

A másik incidensről még ennyit sem lehet tudni, hozzám is csak suttogó pletykaként jutott el az információ, ami szerint az egyik nagy magyar sörgyár egyes rendszereit is kibertámadás érte. ICS érintettségről itt sem szólt a forrásom, de mivel ez csak abszolút pletyka-szintű információ, nem is találgatnék egyelőre többet. Az viszont mindenképp érdekes, hogy nem ez az első eset, amiről hallok és ahol hazai viszonylatban nagy méretű vállalat esik zsarolóvírus áldozatává (az ipari szektorban).

Update: a Molson Coors-incidenssel kapcsolatban a CyberScoop forrásai alapján arról ír, hogy a feltételezett ransomware bizony a sörfőzésben használt rendszereket is elérte.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr6216468614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása