Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Ransomware-támadás érte a Luxottica szemüveggyártó vállalatot

2020. október 03. - icscybersec

A múlt héten jelentek meg hírek arról, hogy ransomware-támadás érte a Luxottica nevű gyártót. Maga a cégnév valószínűleg nem sokaknak ismerős (nekem sem volt az), de a Luxottica tervez és gyártó számos világmárkát a szemüvegek (és napszemüvegek) terén, sok egyéb mellett pl. a Ray-Ban-t, de gyártanak a Giorgio Armani, Burberry, Versace, Dolce and Gabbana számára is.

A rendelkezésre álló informácók alapján egyelőre nem lehet megmondani, hogy a Luxottica termelésirányítási rendszereit érintette-e az incidens, az viszont biztos, hogy szeptember 21-én a második műszakban dolgozó munkásaikat SMS-ben értesítették arról, hogy a műszakot felfüggesztették.

Egyes források szerint a támadók egy Citrix eszköz tavaly publikált és nem patch-elt sérülékenységét kihasználva tudták bejuttatni a zsarolóvírust a cég hálózatába.

Az idei év egyértelműen a különböző ipari szervezetek (elsősorban a különböző, termelésirányítási rendszereket használó vállalatok) elleni kibertámadások (döntő többségében zsarolóvírus-támadások) évének látszik. Évekkel ezelőtt, az első komolyabb ransomware-támadások után már voltak biztonsági szakemberek, akik számítottak erre a tendenciára, most úgy tűnik, igazuk lett, csak azt nem találták el, milyen gyorsan kezdenek ipari szervezeteket célba venni a támadók.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr1216216350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása