Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

ICS rendszerek elleni ransomware-támadások

IBM X-Force - Dragos közös kutatás eredményeit publikálták

2021. január 09. - icscybersec

Az IBM biztonsági kutatóit már a Proventia nevű cég 2000-es évek derekán történt felvásárlás óta az X-Force néven emlegetett csapat adja. Az elmúlt közel másfél évtizedben számos fontos felfedezést tettek a kiberbiztonság területén, most pedig ennek a csapatnak egy tagja, Camille Singleton és a Dragos kutatója, Selena Larson közösen vizsgálták az ICS rendszereket érő ransomware-támadásokat.

A kutatók legfontosabb következtetései az alábbiak:

- 2020-ban az ipari szervezetek elleni ransomware-támadások száma több, mint 500%-kal(!) nőtt, elsősorban a gyártásautomatizálási (az összes incidens harmada tartozott ide) és közüzemi ICS rendszereket használó szervezetek (az esetek 10%-ában) estek ilyen támadások áldozataiul (én is legalább 13 esetben írtam ilyen incidensekről a blogon csak az elmúlt egy évben)

 

- Az újabb zsarolóvírusok akár már az ipari folyamatok vezérlésébe is képesek beavatkozni, akár le is tudják állítani a vezérelt fizikai folyamatokat!
- A ransomware-eket fejlesztő csoportok egyre inkább építenek a fontos adatok titkosítása mellett a bizalmas adatok ellopására, majd ezeknek az adatoknak a nyilvánosságra hozatalával történő zsarolásra is.
- Az ipari szervezetektől ilyen módon ellopott és az Interneten vagy a Dark weben publikált adatokat később fel lehet használni az érintett szervezetek elleni további támadások során.
- Az ICS rendszerek elleni célzott támadások ellen a mélységi védelem (defense-in-depth) és a biztonsági megfontolásokat megfelelő szinten beépítő hálózat- és rendszertervezési tevékenység nyújthat elfogadható szintű biztonságot, ha a megelőzés az elsődleges szempont.

A kutatók teljes, 13 oldalas publikációját (regisztráció után) a Dragos weboldalán lehet elérni.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr6516351082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása