Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Bevezető anyagok az ICS/OT biztonságba

2024. szeptember 28. - icscybersec

Többször írtam már olyan posztokat (pl. ez vagy ez vagy ez és ez is olyanok), amikben az ICS/OT biztonság területével még csak most ismerkedőknek szántam elsődlegesen. A mai is ilyen témájú poszt lesz, nemrég ugyanis egy LinkedIn posztban számos olyan linket találtam, amiken a Cisco weboldalain elérhető, különböző OT hálózati témákban nyújt kapaszkodót azon kollégák számára, akik még csak az első lépéseiket teszik ezen a szép, de kihívásokkal jócskán terhelt szakterületen.

Referencia hálózati architektúrák ipari felhasználásra

Ez egy gyűjtőoldal, ahol az alábbi területekhez lehet információt találni:
- Gyártás-automatizálás;
- Extended Enterprise - a nagyvállalati hálózat kiterjesztése zord(abb) fizikai körülmények közé. Erről adott esetben majd érdemes lesz komolyabban is beszélni.
- Közművek és megújuló energiák;
- Okos és biztonságos városok;
- Közutak és forgalmi csomópontok;
- Tömegközlekedés;
- Kikötői terminálok;
- Bányászat;
- Olaj- és gázszektor;

A fenti bányászati aloldal mellett találtam egy másikat is (ezt itt), ami az Ipari automatizálás bányákban címet viseli és önmagában is egy egészen fajsúlyos anyag.

Ezen másik oldalon az Ipari automatizálás biztonsági tervezési útmutatójának 2.0 verziója érhető el.

Itt pedig az olaj- és gázszektor-specifikus Cisco design guide érhető el, kifejezetten finomítók számára.

Ennyi volt (mára, mert azt hiszem, nagyon jó forrásokra bukkantam a Cisco-nál, szóval ha egyszer sikerül átrágnom magam rajtuk, nem kizárt, hogy egyik-másik szektor-specifikus kiadványukról még fogok írni) a Cisco-s rész, de még nincs vége a posztnak, mert találtam nemrég egy Dragos publikációt is a kezdőknek szóló témában (regisztráció után érhető el): https://hub.dragos.com/guide/ot-cs-quick-start-guide

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr5818467333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása