Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Másodszor is zsarolóvírus-támadás érte az ENEL csoport rendszereit

2020. október 28. - icscybersec

Tegnapi a hír hogy ismét ransomware-támadás érte a világ egyik legnagyobb energetikai cégcsoportját az ENEL-t. Első alkalommal, idén júniusban a Snake/ENAKS zsarolóvírus jutott be az ENEL inormatikai rendszereibe (erről akkor én is írtam), most pedig a hírek szerint a Netwalker ransomware mögött álló csoport követel váltságdíjat a titkosított fájlok visszaállításáért és azért, hogy ne tegyék közzé az ellopott, összesen mintegy 5 TB-nyi, bizalmas információkat tartalmazó fájlokat.

Az egyértelműen látszik, hogy az idei év egyik legjelentősebb kiberbiztonsági kockázatát a zsarolóvírusok jelentik az ipari szervezetek számára is, még ha a legtöbb esetben közvetlenül a folyamatirányító rendszerekre esetenként nincsenek is hatással (a mostani esetben sincs információ arról, hogy ICS rendszereket érintene az incidens, bár kizárni sem lehet ezt a forgatókönyvet). A kérdés már csak az, vajon a hazai ipari szereplők mennyire felkészültek a hasonló incidensekre?

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr5416262228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása