Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Növekszik az Interneten elérhető ICS/OT rendszerek száma?

2024. április 27. - icscybersec

Az ICS/OT kiberbiztonság formálisan soha le nem írt parancsolatai közül az első számú minden bizonnyal az lenne, hogy soha, de SOHA ne tegyünk elérhetővé folyamatvezérlő rendszereket publikus hálózatokon. Persze ezt a szabályt igen gyakran megszegik, erről készült még 2019-ben egy tanulmány (amit 2020 elején publikáltak), ami az Intrneten elérhető magyar folyamatirányító rendszereket és berendezéseket vizsgálta. Sajnos maga a tanulmány már nem érhető el a BlackCell publikációi között, viszont az erről írt cikk a régi Indexen még olvasható (és ha valakinek csillapíthatatlan vágya lenne elolvasni a teljes tanulmányt, azt is meg lehet azért oldani).

A héten pedig egy újabb felmérést találtam a SANS Internet Storm Center nevű oldalán Jan Kopriva tollából. Jan kutatásai szerint (amihez Shodan-t, Censys-t és Shadowserver-t használt), 2021 és 2024 között ismét nőtt a publikusan elérhető ICS/OT rendszerek száma és már meghaladja a 30.000-et. A cikk igen érdekes részleteket világít meg például az elérhető rendszerek által használt ICS protokollokról, az egyes országokban publikusan elérhető rendszerek számáról és arról, hogy mennyire eltérő eredményeket mutatnak a felméréshez használt eszközök ugyanazokat a keresési feltételeket alkalmazva. Jan Kopriva írása itt olvasható: https://isc.sans.edu/diary/rss/30860

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr3418390097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása