Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Shodan - keresőmotor ICS rendszerek keresésére fejlesztve

2017. március 18. - icscybersec

Hosszú ideje szerepel a listámon egy blogposzt a Shodan kereső motorról, de ma végre eljött a napja, hogy erről is beszéljünk.

A Shodan-t 2009-ben John Matherly hobbiként kezdte fejleszteni. A projekt elsődleges célja a különböző, Internetre csatlakoztatott eszközök egy, a megszokottól eltérő katalogizálása volt. Míg a Google, a Bing, a Yahoo és a többi nagy keresőoldal az Interneten elérhető tartalom alapján  katalogizálja a különböző weboldalakat és egyéb szolgáltatásokat, a Shodan az eszközök által visszaadott meta-adatok alapján indexeli és teszi kereshetővé a szolgáltatásokat.

A Shodan projekt kezdetben HTTP, HTTPS, FTP, SSH, Telnet, SNMP, SIP és RTSP protokollokra koncentráltak, mára a Shodan által felismert és katalogizált protokollok száma meghaladja a 170-et. Igazán ismertek akkor lettek, amikor 2013-ban a CNNMoney.com-on megjelent egy cikk, amiben a Shodan-ról, már mint olyan keresőről írtak, amivel Internetre csatlakoztatott folyamatirányító rendszereket (a cikkben a közlekedési lámpákat vezérlő PLC-ről volt szó) lehet találni.

A Project SHINE-ban Bob Radvankovsky, egy az USA-ban igen elismert ICS biztonsági kutató a Shodan-t használta arra, hogy felmérje az Internetre csatlakoztatott ICS rendszerek számát. A kutatást 2012 áprilisában kezdte és 2013 végére több, mint 64 gyártó több, 1 milliónál is több ICS eszközét találta meg az Interneten a Shodan segítségével és ez a szám naponta 2000-8000 darabbal nőtt!

A Shodan számos lehetőséget ad arra, hogy gyártók, portok, városok vagy országok alapján keressünk, ami kiváló eszközzé teszi, ha sérülékeny, Internetre csatlakoztatott ICS eszközöket keresünk.

A Shodant anonim módon lehet használni, lehetőség van ingyenes regisztrációra (ekkor már lehetőség van a kereséséi eredmények mentésére, ehhez több féle fájlformátumot, JSON-t, XML-t, CSV-t támogatnak és lehet riportokat készíteni a keresések eredményeiből, a riportokhoz vezetők linkeket e-mailben küldik el a regisztrációkor megadott e-mail címre). A következő szint a (jelenleg) 49 amerikai dollárért történő regisztráció, ez a most rendelkezésre álló információk szerint egyszeri összeg és véglegesen hozzáférést biztosít a Shodan összes funkciójához, többek között a Shodan API fejlesztői dokumentációhoz, lehetőséget ad térképre helyezni a keresési találatokat, számos ismert és elterjedt szoftverrel teszi integrálhatóvá a Shodan-t (többek között a Metasploit-tal, a Maltego-val, a Google Chrome-mal, stb.) és az ingyenes változatoktól eltérően itt már nincs meg az 50-es limit a találatok megjelenítésénél.

Sajnos nem csak biztonsági kutatók, hanem a támadók is előszeretettel használják a Shodan-t, ezért az ICS rendszerek biztonságáért felelős szakembereknek is csak azt tudom ajánlani, hogy (ammennyiben a saját szervezetük nem tiltja az ilyen eszközök használatát) rendszeresen ellenőrizzék az általuk használt publikus IP címeket és szolgáltatásokat, hogy minél inkább tisztában legyenek azokkal az információkkal, amiket egy potenciális támadó ki tud nyerni a Shodan-ból.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr7712072879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása