Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Censys

Keresőmotor (I)IoT eszközök keresésére

2019. március 02. - icscybersec

A Censys egy több, mint három éve létező kereső, ami a Shodan-hoz hasonlóan nem a webes tartalmakra keres kulcsszavak alapján, hanem az Internetre csatlakoztatott rendszerek és eszközök (így köztük különböző ICS eszközök) adataiban keres és képes akár ezeknek a rendszereknek és eszközöknek egyes konfigurációs adatait is hozzáférhetővé tenni.

A Censys a ZMap scannert használja, ami megjelenésekor azzal keltett nagy feltűnést, hogy a teljes publikus IPv4 címtartományt képes volt meglepően rövid idő alatt (egy napon belül) végigvizsgálni, így pedig lehetőséget ad arra, hogy a Censys-szel egy napi frissítettségű adatbázist lehessen létrehozni az Interneten elérhető rendszerekről és eszközökről.

A Censys ráadásul egyéni felhasználásra teljesen ingyenes (még a Shodan-nál szokásos évenkénti, black friday-hez kötött akciós, 5 dolláros egyszeri előfizetést sem kell kifizetni) és nagyon gyorsan nagyon részletes adatokat lehet gyűjteni egy adott ICS gyártó eszközeiről vagy egy adott szervezet Internetes jelenlétéről.

Mindezeket figyelembe véve megint csak azt tudom tanácsolni minden, ICS rendszerekkel/berendezésekkel foglalkozó kollégának: alaposan és kétszer vagy akár háromszor is fontolják meg, mielőtt bármilyen ICS eszközt publikus hálózatra csatlakoztatnak, ha pedig nincs más lehetőségük, rendszeresen vizsgálják meg, hogy az eszközeikről/rendszereikről a Shodan, a Censys és esetleges más, hasonló megoldások milyen információkat szolgáltatnak egy ügyesen kérdező embernek.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr8014608186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása