Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Kibertámadások olajipari létesítmények ellen

2019. október 12. - icscybersec

Korábban a blogon én is többször írtam a Triton/TriSIS malware-támadásról, ami a (nem megerősített) feltételezések szerint egy szaúdi olajfinomító safety rendszereit fertőzte meg. 2019. szeptemberében a világ részben attól volt hangos, hogy légitámadás ért több szaúdi olajipari létesítményt, most pedig egymás után jönnek a hírek iráni és amerikai olajipari cégek elleni kibertámadásokról.

Az esetekről rendelkezésre álló információk megbízhatósági szintje nagyon változatos (elég annyit említeni, hogy az egyik, iráni illetékesektől származó nyilatkozat szerint az USA kiberháborút indított az iráni olajipar ellen a Stuxnet egy újabb verzióját használva, amit az iráni biztonsági szakemberek még időben észrevettek és megállítottak), de annyit biztosan lehet látni, hogy amint a nemzetközi politikai és diplomáciai feszültségek fokozódnak, úgy nő az egyes nemzeti kritikus infrastruktúrákat érő kibertámadások száma is.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a civil kritikus infrastruktúrák elleni támadások (legyenek azok fegyveres vagy számítógépes támadások) milyen hatalmas fenyegetést jelentenek az egész modern civilizációnkra, arra a világra, amit ma ismerünk és arra, ahogy az életünket éljük.

Mivel sejtem, hogy azokat a politikai döntéshozókat, akiknek hatalmában áll (minden oldalon), nem tudjuk meggyőzni arról, hogy nem a támadó célú kiberbiztonsági képességeket növeljék, ezért a hazai szakmai szervezetekhez fordulok, hogy befolyásukkal legalább azt érjék el, hogy a magyar döntéshozók érezzék a jelenleginél sokkal fontosabbnak a nemzeti kritikus infrastruktúrák kibervédelmének javítását.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr3915217960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása