Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Kikötői kiberbiztonság

SCADA rendszerek a támadók fókuszában

2022. november 19. - icscybersec

A Jones Walker, egy 80 éve működő, kifejezetten ipari szervezetekre specializálódott amerikai ügyvédi iroda nemrég felmérést készített az USA kikötőinek és teherszállító termináljainak kiberbiztonságával kapcsolatban. A kérdőíves felmérés alapján, amit 125 érintett felsővezető bevonásával végeztek, tisztán látható a kikötői infrastruktúrák elleni növekvő kiberbiztonsági fenyegetettség.

A megkérdezettek 55%-a tapasztalt támadási kísérleteket a kikötői informatikai rendszerek ellen és 45%-uk ismerte el, hogy bizonyos szintű incidenseket szenvedtek el. A válaszadók 36%-a azt is elismerte, hogy az incidensek érintették a kikötők SCADA rendszereit. Sőt, a SCADA rendszereket a kikötői infrastruktúrák egyik legfőbb sérülékenységeként is megnevezték.

A Jones Walker felméréséből készült jelentés 30 oldalas PDF-formátumban itt érhető el.

https://safety4sea.com/wp-content/uploads/2022/10/Jones-Walker-2022-Cyber-Security-Survey-2022_10.pdf

A tengerhajózás és a kikötők kiberbiztonsága évek óta téma egy szűk körben (én is írtam már erről a témáról, a szektorban mérvadónak tartott források alapján), de a jelek szerint lassan a kulcspozíciókban
lévő vezetők is fel fogják ismerni, hogy a kockázatok növekedése a kikötő folyamatvezérlő és egyéb informatikai rendszerek biztonsága esetén is komoly intézkedéseket igényelnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr6617963524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása