Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

CIRA - Kritikus infrastruktúrák elleni ransomware-támadások

2022. október 08. - icscybersec

A Temple University-hez tartozó Szabad Művészetek Főiskoláján 2019. szeptemberében indult egy kutatás, amiben kritikus infrastruktúrák elleni ransomware-támadásokkal kapcsolatos adatokat gyűjtik és rendszerezik. Mostanra már a 12.2-es verziónál járnak és 1263 rekord található az adatbázisukban.

Az adatbázis szerint a 10 leggyakoribb, kritikus infrastruktúrák ellen használt zsarolóvírus az alábbiak:

1. Maze
2. Revil/sodinokibi
3. Ryuk
4. Conti
5. WannaCry
6. Netwalker
7. DoppelPaymer
8. LockBit
9. RansomEx
10. Samsam

A kutatók által gyűjtött adatok alapján a legtöbb támadás eddig 2020-ban történt, a második legtöbb 2021-ben és 2022 várhatóan a harmadik legtöbb támadás várható (2022.07.31-ig idén már 118 incidensről vannak adatok az adatbázisban).

További részleteket, hozzáférést a teljes adatbázishoz vagy hozzájárulni az adatbázis építéséhez további, kritikus infrastruktúrák elleni ransomware-támadások adataival a Temple Egyetem weboldalán lehet: https://sites.temple.edu/care/cira/

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr4317918295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása