Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

ICS rendszereket támadó csoportok XVII

Chernovite

2022. május 28. - icscybersec

A Chernovite névre keresztelt APT csoportot a Dragos kutatói 2022 márciusban fedezték fel, amikor az orosz-ukrán háború során ukrán kritikus infrastruktúra cégek elleni támadások nyomait vizsgálták és áprilisban publikáltak róla először információkat.

A Dragos elemzése szerint a Chernovite elsődleges specialitása egyedi, a célba vett szervezetekre szabott támadói eszközök fejlesztése, amelyekkel az ICS Kill Chain 2. szintjére sorolt támadói lépések némelyikét (kártékony kódok telepítés, legitim kódok módosítása, támadás ICS komponensek/rendszerek ellen) lehet végrehajtani.

A Chernovite elsődleges célpontjai az eddigi elemzések szerint a villamosenergia-szektorban illetve az olaj és gázszektorban tevékenykedő szervezetek, de a Dragos munkatársai kiemelték, hogy a Pipedream moduláris felépítése miatt a támadók könnyedén képesek lehetnek más iparágakban működő cégekre szabni az eddig ismert eszközeiket.

A Pipedream ICS malware-ről (én az Industroyer2-vel együtt ebben a posztban írtam róla) kiadott Dragos elemzés itt érhető el, a Chernovite-ról pedig itt lehet olvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr317842231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása