Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Kibertámadás érte a Dél-koreai Nukleáris Kutatóközpontot

2021. június 24. - icscybersec

Nemrég hozták nyilvánosságra, hogy kibertámadás érte a Dél-koreai Nukleáris Kutatóközpont (KAERI) rendszereit. A támadókat, (akiket természetesen ezúttal sem lehet minden kétséget kizárólag azonosítani) az incidens műszaki részleteinek ismeretében az Észak-koreai APT-csoportokhoz kapcsolhatónak tartják.

Felmerülhet a kérdés, hogy egy kutatóintézet elleni támadás miért érdemel külön posztot egy ICS biztonságra koncentráló blogon, de úgy gondolom, hogy nem igényel túl sok magyarázatot az, hogy az atomerőművek miért is az egyik (ha nem a) legkritikusabb komponensei az egyébként is a "legkritikusabb kritikus infrastruktúra" megnevezéssel is illetett villamosenergia-rendszernek.

Az első elemzések után napvilágot látott részletek alapján jelenleg úgy tűnik, hogy a támadók a korábban több gyártó (Juniper, Dell/SonicWall, Fortinet, Citrix) VPN-megoldásaiban talált sérülékenységeket kihasználva jutottak be a KAERI rendszereibe.

Az évek során számtalanszor írtam (és a kommentek között beszéltünk is) arról, hogy érthető módon az OT rendszerek és hálózatok esetében a feltárt (és publikált) sérülékenységek javítása nem a legfontosabb, de az OT hálózatokhoz Internet irányból hozzáféréseket biztosító IT rendszerek és komponensek esetén úgy gondolom, hogy még az átlagos nagyvállalati IT rendszerekénél is sokkal szigorúbb és gyorsabb(!) patch-menedzsment eljárásokat kéne alkalmazni.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr3416604024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása