Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

ICS incidensek és hírek V

2024. szeptember 01. - icscybersec

Incidensek

Ransomware-támadás ért egy amerikai vérellátó szervezetet

A OneBlood egy non-profit amerikai vérbank, ami 250-300 amerikai kórházat lát el vérkészítményekkel és ami egy zsarolóvírus támadás következtében kényszerült átmenetileg leállítani a működését.

SecurityAffairs.com
SecurityWeek.com

McLaren Health Care incidens

A McLaren Health Care augusztus 7-én hozta nyilvánosságra, hogy kibertámadás érte az amerikai középnyugaton működő egészségügyi szervezet rendszereit.

SecurityMagazine.com

ADT biztonsági incidens

Az ADT egy riasztó- és egyéb fizikai biztonsági rendszereket gyártó cég, ami elsősorban otthoni és kisvállalati ügyfeleknek gyárt megoldásokat. Az augusztus elején napvilágot látott hírek szerint egy támadásban "korlátozott mértékben" ügyféladatokhoz férhettek hozzá a támadók, azonban az ADT szerint nincs okuk azt feltételezni, hogy az ügyfeleik fizikai biztonsági rendszereihez is hozzáférhettek a támadók.

SecurityWeek.com

Kootenai Health elleni támadás

A Kootenai Health egy Idaho állambeli egészségügyi szolgáltató, akiknek a rendszereit ért támadás bizonyíthatóan 460.000 páciens adataihoz fértek hozzá a támadók. Arról nincs hír, hogy a támadásban a Kootenai Health egészségügyi rendszerei is érintettek lettek volna.

SecurityWeek.com

Halliburton incidens

Az amerikai (Houston-i) központú amerikai olajipari óriás, a Halliburton egyes rendszereit augusztus közepén érte kibertámadás. Az incidensről kevés részletet lehet tudni, különböző források szerint a Houston-i központ egyes rendszerei éppúgy érintettek, mint a cég globális hálózatának egyes részei.

SecurityWeek.com
TheRegister.com
CyberScoop.com

Amerikai mikrochip-gyártót ért kibertámadás

Augusztus 17-én észlelt kibertámadást a Microchip Technology nevű amerikai félvezető-gyártó cég. A támadás a beszámolók szerint súlyosan érintette a cég félvezető-gyártási folyamatait is.

SecurityAffairs.com
TheRegister.com

Ransomware-támadás ért egy ausztrál aranybányát

Augusztus 8-án zsarolóvírus-támadás érte az Evolution Mining nevű ausztrál aranybánya IT rendszereit. Részleteket sajnos nem lehet tudni az incidensről, ahogy azt sem, a cég mi alapján feltételezik, hogy az ausztrál bányáik és egy kanadai létesítményük rendszerei nem érintettek.

HelpNetSecurity.com

Seattle-i kikötő és repülőtér elleni kibertámadás

Kibertámadás érte a Seattle-i kikötőt üzemeltető cég rendszereit és figyelembe véve, hogy ugyanez a cég üzemelteti a a Seattle-Tacoma repülőteret is, az incidensről tudósító cikkek szerint a repülőtér rendszerei is érintettek lehetnek, ahol az Alaska Airlines szóvivője szerint az alkalmazottaknak kézzel kellett szétválogatniuk az utasok csomagjait, így talán nem túlzás azt gondolni, hogy a repülőtéren egyes folyamatvezérlő rendszerek (legalább csomag-továbbítás és osztályozás).

SecurityAffairs.com
TheRegister.com
DarkReading.com
SecurityWeek.com

Hírek

FrostyGoop cikk a SANS blogján

A FrostíGoop ugye a mindmáig utolsó ICS-specifikus malware és az első, ami bizonyíthatóan képes Modbus/TCP protokollon keresztül támadni ICS/OT rendszereket. Az első hírek júliusban érkeztek a Dragos publikációja alapján, most a SANS Institute blogján Tim Conway és Dean Parsons, a SANS ICS biztonsági tanfolyamainak két meghatározó alakja írták le a FrostyGoop-pal kapcsolatos gondolataikat.

Folyamatosan nő az indiai kritikus infrastruktúrák elleni kibertámadások száma

India a Dél-ázsiai színtér egyik legjelentősebb feltörekvő hatalma, úgy gazdasági, mint katonai téren, ráadásul nemrég már a világ legnépesebb országa címet is magukénak tudhatják. Ráadásul történelmi okok miatt meglehetősen rossz a viszonyuk Pakisztánnal és Kínával is, így talán nem meglepő az, hogy az indiai kritikus infrasturktúrák elleni kibertámadások is viszonylag gyakoriak (visszanézve a posztjaimat, két korábbi írásomat találtam, ahol indiai kritikus infrastruktúrák elleni támadásokról írtam). Néhány napja a DarkReading.com-on talált cikk írója szerint egyre nő az indiai kritikus infra elleni kibertámadások száma. Érdekes lesz látni, hogy egy (nem csak régiós, de globálisan) feltörekvő hatalom hogyan próbálja majd megvédeni a saját kritikus infrastruktúrájához tartozó rendszereket.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr6118479781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása