Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Kibertámadás érte a brit villamosenergia-piaci operátort

2020. május 15. - icscybersec

Tegnap megjelent hírek szerint kibertámadás érte az Elexon nevű a brit villamosenergia-piac működtetéséért felelős cég IT rendszereit. Az Elexon saját publikációi ugyan kifejezetten szűkszavúak, de a sorok között olvasva én valamilyen ransomware-támadásra tippelnék.

Bár a villamosenergia-piaci folyamatoknak általában nincs közvetlen kapcsolata ICS rendszerekhez vagy eszközökhöz, a megújuló energiatermelés egyre nagyobb részaránya mellett a villamosenergia-piac egyre fontosabbá válik a szektorban. Egyes vélemények szerint a piaci folyamatok már-már fontosabbak a villamosenergia-ipari cégek számára, mint maga az üzemirányítás - ez ugyan elég furcsán hangozhat, azt is figyelembe kell venni, hogy a villamosenergia-ipari cégek számára a piaci tevékenységük biztosítja a jövedelmezőséget és ez hatalmas összegeket jelent. Így talán nem is olyan meglepő az a várakozásom, hogy a jövőben bizony szaporodni fognak a piacműködtetéshez használt rendszerek és azzal foglalkozó cégek elleni kibertámadások, hiszen ez a szektornak az a része, ami a különböző kiberbűnözői csoportok számára is vonzó lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr3915696322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása