Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Kriptobányász rendszereket találtak egy ukrán atomerőműben

2019. augusztus 24. - icscybersec

Különböző ukrán és orosz híroldalak forrásai szerint az ukrán biztonsági szolgálat nyomozói kriptobányászatra használt eszközöket találtak a Dél-ukrajnai Yuzhnoukrainsk atomerőműben. A cikkek szerint az erőmű kriptovalutát bányászó munkatársai külön erre a célra helyzetek üzembe számítógépeket és nem az erőmű saját rendszereit fogták be bányászni, azonban az Internetre kötött számítógépeken keresztül az erőmű fizikai biztonsági tervei illetéktelen kezekbe kerülhettek.

Bár sokan fenntartásokkal fogadják a Russia Today és hasonló orosz híroldalak tartalmát, én ebben az esetben kivételt tettem, nem utolsó sorban azért, mert ezt a cikket Anton Shipulin, a Kaspersky ICS biztonsági laborjának egyik ismert munkatársának az oldalán találtam.

A hír kapcsán megint felmerült a fizikai elkülönítés szükségességének kérdése ICS rendszerek esetén. Annyi biztos, hogy sok esetben, amikor egy OT mérnök a fizikai elkülönítésre hivatkozik, mint válaszra minden biztonsági kérdés esetén, érdemes kicsit mélyebben utánajárni, hogy vajon tényleg létezik-e a (többnyire roppant határozottan) állított fizikai leválasztás.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr2615020284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása