Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

A SCADA Strangelove története

2017. március 11. - icscybersec

Az elmúlt bő egy évben már többször írtam már a SCADA Strangelove csoport munkáiról. A SCADA Strangelove egy orosz kutatókból álló csoport, ami elsősorban a különböző ICS/SCADA rendszerek biztonságát vizsgálja. Összesen 29-en vannak, név szerint:

- Alexander Timorin
- Alexander Tlyapov
- Alexander Zaitsev
- Alexey Osipov
- Andrey Medov
- Artem Chaykin
- Denis Baranov
- Dmitry Efanov
- Dmitry Nagibin
- Dmitry Serebryannikov
- Dmitry Sklyarov
- Evgeny Ermakov
- Gleb Gritsai
- Ilya Karpov
- Ivan Poliyanchuk
- Kirill Nesterov
- Roman Ilin
- Roman Polushin
- Sergey Bobrov
- Sergey Drozdov
- Sergey Gordeychik
- Sergey Scherbel
- Sergey Sidorov
- Timur Yunusov
- Valentin Shilnenkov
- Vladimir Kochetkov
- Vyacheslav Egoshin
- Yuri Goltsev
- Yuriy Dyachenko

Céljuk, saját bevallásuk szerint az, hogy megmentsék az emberiséget az ipari katasztrófáktól és (az ő szóhasználatukkal "megőrizzék a lényeg tisztaságát"). Elmondásuk szerint a Stuxnet nyilvánosságra kerülése után kezdtek foglalkozni az ICS rendszerek biztonságával és elég gyorsan felmérték, hogy az ICS rendszerek már az élet minden területén jelen vannak. További megállapításaik:

- Jellemzően régi technológiát képviselnek, a klasszikus vagy modern biztonsági alapelvek bármilyen alkalmazása nélkül;
- Az ICS rendszerek (elvileg) izolált hálózatokban működnek, de idővel mindig kiderül, hogy ezek a hálózatok más hálózatokhoz vannak csatlakoztatva, ezek a "más hálózatok" pedig már gyakran rendelkeznek Internet-kapcsolattal is;
- Ma már több, nyilvánosan elérhető eszköz (Shodan és Censys keresők, zmap, masscan) érhető el az Internetre csatlakoztatott ICS rendszerek felderítésére
- Az ICS rendszereket üzemeltető mérnökök a mai napig azzal érvelnek, hogy "Ez már nagyon régen így működik - ne nyúlj hozzá!";
- A valóság azonban az, hogy a támadók igenis képesek és készek hozzányúlni az ICS rendszerekhez;
- A SCADA Strangelove alapítóit ezek a tények aggodalommal töltötték el;
- Nem voltak hajlandóak elfogadni a korábbi megközelítéseket, így  hát elhatározták, hogy változtatnak a helyzeten - és 2012-ben, 4 taggal megszületett a SCADA Strangelove.

2013 és 2016 között jelentős fejlődésen ment át a csapat, a taglétszám 30 fő fölé nőtt, több, mint 100 0. napi sérülékenységet azonosítottak a legkülönbözőbb iparágakban (közlekedéstől a megújuló energia-rendszerekig) használt ICS rendszerekben. A feltárt hibák között voltak memóriakezeléssel kapcsolatos, webes, ipari protokollokat érintő hibák, backdoor-ok, hibás kriptográfiai modulok és beégetett gyári jelszavak is. A felfedezett sérülékenységek egyetlen nagyobb ICS gyártók termékeit sem kímélték - SCADA szerverek és kliensek, PLC-k, HMI-ok és MMI-ok, RTU, védelmi relék, konverterek, okosmérők, ipari switch-ek és GSM/GPRS-modemek egyaránt voltak a SCADA Strangelove által vizsgált és sérülékenynek talált ipari eszközök között.

A SCADA Strangelove tagjai különböző cégeknél dolgoznak és megvannak a saját projektjeik, de a csapatnak vannak hosszú távú projektjei is, ilyenek a SCADAPASS és a SCADASOS.

SCADAPASS

A SCADAPASS a különböző ICS eszközök gyári, beégetett jelszavainak gyűjtésére fókuszáló projekt. Legutóbb 2015. december 27-én tették közzé a gyűjtemény utolsó verzióját (erről egyébként anno én is hírt adtam, mindmáig ez a poszt a legolvasottabb a blogon)

SCADASOS

A SCADASOS ((in)Secure Open SmartGrids) projekt célja, hogy minél nagyobb mértékben csökkentse az olyan SmartGrid eszközök számát, amik Internet-kapcsolattal rendelkeznek. Az elmúlt években több, mint 80.000-rel csökkent azoknak az eszközöknek a száma, amiket az Internetről el lehet érni. Ez azonban még mindig csak csepp a tengerben, hiszen újabb és újabb gyártók és ICS rendszerek kerülnek elő, ahol nem csak a rendszert telepítő és üzemeltető szakemberek tudatlansága vagy nemtörődömsége, de adott esetben a gyártó ajánlása is ahhoz vezet, hogy az ICS rendszert vagy egyes komponenseit az Internetre csatlakoztassák (igen jó példa erre a december elején az ICS-CERT által publikált Locus Energy berendezések sérülékenységéről szóló bejegyzés is).

A SCADASOS projekt célja a SmartGrid, valamint a fotovoltalikus (napenergia) és szélerőmű-farmok kiberbiztonsági helyzetének javítása.

A SCADA Strangelove-ról további információkat a weboldalukon lehet megtudni.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr9412071705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása