Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Kibertámadás egy német atomerőmű ellen

2016. október 15. - icscybersec

A héten először a Reuters, majd erre a cikk alapozva a kiberbiztonsági szaksajtóban számos helyen írtak Yukiya Amano, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) igazgatójának nyilatkozatáról, ami szerint két-három évvel ezelőtt egy németországi atomerőmű rendszereit "pusztító" kibertámadás érte.

Amano nem volt hajlandó részleteket elárulni az incidensről, mindössze annyit mondott, hogy a támadás okozott bizonyos problémákat az erőműben és azt hangsúlyozta, hogy a kibertámadásokat mennyire komolyan kell venni az atomenergia-szektorban.

A Reuters cikke több részletet nem tartalmazott, azonban Pierluigi Paganini blogjában megemlíteti, hogy az elmúlt években nem ez az incidens az egyetlen, ami atomerőművet érintett, 2014-ben a japán Monju atomerőmű és a Korea Hydro and Nuclear Power plant szenvedett el kibertámadást, idén pedig a gundremmingeni atomerőmű elleni kibertámadás vált ismertté. Egyes biztonsági szakértők feltételezik, hogy Amano mostani nyilatkozatában a gundremmingeni esetre gondolhatott, ahol a szakértők a Conficker és Ramnit malware-ek nyomaira bukkantak az incidens vizsgálata során.

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a kritikus infrastruktúrák elleni kibertámadások a jövőben egyre gyakoribbak lesznek, a nukleáris létesítmények elleni támadások pedig nyilvánvalóan még a többi közműrendszer elleni támadásnál is sokkal komolyabb következményekkel járhatnak. Mikor fognak végre a döntéshozók érdemben lépni, hogy a modern társadalmak zavartalan működéséhez nélkülözhetetlen rendszerek biztonságát legalább az elfogadható szintre legyünk képesek emelni?

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr811799873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása