Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Bevezetés

2015. december 06. - icscybersec

Az ipari irányító-/folyamatirányító (angol rövidítéssel ICS/SCADA vagy még rövidebben ICS) rendszerekkel kapcsolatos biztonsági vonatkozású kérdések az elmúlt valamivel több, mint öt évben (a Stuxnet, az iráni atomprogram lelassítása érdekében fejlesztett és bevetett kiberfegyver felfedezése, 2010 óta) reflektorfénybe kerültek, ennek ellenére a témáról magyar nyelven nagyon kevesen írnak. Bár a különböző ICS/SCADA rendszerekről több százezernyi magyar nyelvű találatot adnak a különböző keresőoldalak, tehát az ipari irányítórendszerek magyar nyelvű szakirodalma létezik, azonban az ICS/SCADA rendszerek biztonságáról csak nagyon kevés magyar nyelvű publikáció hozzáférhető és az informatikai biztonsággal foglalkozó vállalatok között is csak elvétve akad olyan, amely nevesítené a folyamatirányító rendszerek biztonságát a tevékenységei között. Pedig Magyarország, mint minden fejlett infrastruktúrával rendelkező ország, nagymértékben hagyatkozik a különböző folyamatirányító rendszerek zavartalan működésére.

A blog elsődleges célja, hogy az információ- és IT biztonsági szakmában tevékenykedő, valamint a ICS rendszerek üzemeltetésével és fejlesztésével foglalkozó magyar szakemberek számára rendszeresen a témába vágó információkat és gondolatokat közvetítsen és közöttük elindítson egy olyan szakmai párbeszédet, aminek eredményeként az ország szempontjából kiemelten fontos informatikai rendszerek biztonsága remélhetőleg növekedni fog. Ebből következik, hogy mindazok hozzászólásaira, reakcióira számítunk, aki ICS rendszerek fejlesztésével, üzemeltetésével vagy azok biztonsági kérdéseivel foglalkozik vagy csak egyszerűen érdekli ez a téma.

A blogot az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás üzemelteti, ennek ellenére a blogon megjelenő posztok nem tükrözik a KIBEV teljes tagságának álláspontját az adott témában.

Az első posztokban a tervek szerint a ICS rendszerek (a blogon az egyszerűség kedvéért a ICS kifejezést fogom használni minden ICS/SCADA rendszerre) történetéről és generációiról, valamint a témában fontosabb kifejezések/rövidítések ismertetésével és a jelenleg leginkább elterjedt protokollok rövid bemutatásával fogok foglalkozni, utána pedig az élet és a szakma majd alakítják az aktuális témákat.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr668143096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása