Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

ICS rendszereket támadó csoportok VII

Magnallium/APT33

2019. november 30. - icscybersec

Az APT33 névre keresztelt támadói csoport (őket nevezi a Dragos Magnallium-nak) a 2012-es Shamoon (más néven Disttrack) malware támadásai óta ismert. A támadók elsősorban olajipari és repülőgép-gyártásban érdekelt vállalatokat vett célba, többnyire a Perzsa- (Arab-) Öbölben, Dél-Koreában és az USA-ban. Korábban voltak olyan elemzők, akik úgy gondolták, a Magnallium/APT33 csoport jelentős fenyegetést képvisel a kritikus infrastruktúrák ellen, de az elmúlt néhány évben tapasztalt tevékenységeik elemzése alapján a Dragos munkatársai szerint a csoport inkább információszerzésre koncentrál és feltételezhetően nincsenek kifejezetten ICS rendszerek ellen fejlesztett képességeik.

A Magnallium/APT33 csoport jellemzően célzott adathalász támadásokkal probál kezdeti hozzáférést szerezni a célba vett szervezetek informatikai rendszereihez, ezen felül előszeretettel használják a különböző biztonsági cégek által Stonedrill, Tunedup, Shapeshift, Dropshot, Nanocore és Netwire névre keresztelt malware-eket is.

Bár a csoport az utóbbi időben a támadások kezdeti szakaszában folytatott információszerzést végezte és a célba vett vállalatok rendszereihez próbálnak tartósan hozzáféréseket szerezni, az elemzők szerint ezek lehetnek előkészítő lépések egy, az ICS rendszerek elleni későbbi támadáshoz is.

A Magnallium/APT33 csoportról a Dragos és a FireEye elemzéseiben lehet további részleteket találni.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr3915010994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása