Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

OT rendszerek hibás konfigurációinak biztonsági kockázatai

2024. szeptember 14. - icscybersec

Nagyon gyakran (én például igyekszem hetente írni egy összefoglalót a témában) esik szó a különböző ICS/OT rendszerek sérülékenységeiről, azonban sok esetben a támadók nem vagy nem elsősorban ilyen sérülékenységeken keresztül szereznek hozzáférést a rendszerekhez. Ma egy olyan cikket hoztam, amiben a szerző azokból az eseteiből mutat be néhányat, amikor a célpont rendszer konfigurációs hibáit használta ki sérülékenységek helyett azért, hogy kompromittálni tudja azt.

A múlt heti posztban pont arról írtam (Dale Peterson S4X főszervező posztja alapján), hogy vajon miben és mennyiben különbözőnek a kórházi folyamatirányító rendszerek az ipari folyamatvezérlő rendszerektől és az egyik első megállapítás az volt, hogy a kórházakban a fizikai hozzáférés-kontroll sokkal kevésbé tud szigorú lenni, mint a különböző nehézipari szektorokban. Ez a jellegzetessége az egészségügyi/kórházi rendszereknek most is megjelenik, a cikkben külön fejezet foglalkozik a fizikai hozzáférések kérdésével csakúgy, mint a a NAC (Network Admission Control) rendszer, a Link Local Multicast Name Resolution, a végponti rendszerek menedzselésére használt megoldás, az Active Directory címtár és egy jumphost konfigurációs hibáinak kihasználásával.

A cikk ezen a linken érhető el: https://www.opswright.com/article/5-times-i-gained-admin-due-to-misconfiguration-part-1

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr318465813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása