Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Megjelent a Network Code on Cyber Security

2024. június 08. - icscybersec

2024. május 24-én megjelent a Network Code on Cyber Security nevű EU-s szabályozás az európai villamosenergia-szektor kiberbiztonságának jelenleg legmagasabb szintű, európai követelményrendszere (a NIS2, bár jóval nagyobb nyilvánosságot kap, irányelvként alacsonyabb rendű jogszabály, mint a Network Code, ami egy EU-s jogszabály). Ez persze nem jelenti azt, hogy a Network Code bármiben is ellentmondana a NIS2-ben foglaltaknak, inkább csak kiegészíti a NIS2 rendelkezéseit, különösen az európai villamosenergia-rendszer határkeresztező kapcsolatainak IT és OT rendszereivel kapcsolatos biztonsági témák terén.

A most megjelenő Network Code egy több, mint 3,5 éves munka eredménye, amit az ACER (az európai energiahivatalok EU-s szerve) irányításával az ENTSO-E (az európai villamosenergia-ipari rendszerirányítók közössége) és az EU-DSO (az európai villmosenergia-ipari elosztóhálózati cégek EU-s ernyőszervezete) munkatársai készítették. Be kell vallanom, hogy személyes érzések is kötnek ehhez a Network Code-hoz, mert a munka kezdetén, még 2021-ben lehetőségem nyílt a Network Code írásában résztvevő egyik munkacsoportban hozzájárulni egy kicsit a most megjelenő szabályozáshoz.

A Network Code on Cyber Security szövege itt érhető el: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ:L_202401366

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr4518420661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása