Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

ICS támadói csoportok XX

Volt Typhoon/Voltzite

2024. március 09. - icscybersec

A Volt Typhoon (a Microsoft által adott név)/Voltzite (Dragos névadási szokások szerinti elnevezeés) csoporttal kapcsolatban elég erős a konszenzus a biztonsági kutatók között, hogy egy kínai állami hátterű APT csoport. A csoport kifejezetten erős érdeklődést mutat a kritikus infrastruktúrák, kifejezetten az USA kritikus infrastruktúrái iránt. Egyes hírek szerint a Guam szigetén működő villamosenergia-szolgáltató rendszereit is ez a csoport támadta, amit egyes amerikai források rögtön a Tajvanhoz kapcsolódó kínai-amerikai feszültségekhez kapcsolták, mondván egy Tajvan elleni kínai támadás esetén kiemelten fontos szerepe lesz a Guam-i amerikai katonai támaszpontnak, ami azt is jelenti, hogy a Guam-i kritikus infrastruktúrák elleni kibertámadások már-már nélkülözhetetlennek tekintik egy, a Kínai Népköztársaságból induló, Tajvan elleni invázió szempontjából.

Az elemzések szerint a Volt Typhoon/Voltzite csoport erőteljesen támaszkodik a Living-off-the-Land támadási formára (amiről nemrég az orosz Sandworm-csoport ukrán kritikus infrastruktúrák elleni támadásai során is írtam).

A Dragos elemzése szerint a Volt Typhoon/Voltzite csoport elsősorban az információgyűjtés céljával végzi a kritikus infrastruktúrák elleni támadásait és a kritikus szolgáltatásokban okozott zavarok nem szándékos mellékhatásai lehettek a támadásaiknak. A Dragos ezen kívül olyan feltételezéssel is élt, hogy az általuk Voltzite-nak nevezett csoport a Volt Typhoon egyik részlege lehet, ami kifejezetten a kritikus infrastruktúrák OT rendszereiről történő információgyűjtésre specializálódott.

A Volt Typhoon/Voltzite csoportról a MITRE és a Dragos weboldalain lehet olvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr7118349307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása