Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

NIS2-OT kiberbiztonsági előadás és nyílt levél

2024. február 28. - icscybersec

Ma reggel egy nyílt levél jelent meg a kiberblogon, amit szerzője egy, még 2023. novemberében, az IT Business "Negyedik műszak" nevű konferenciáján Csinos Tamástól (Clico Hungary) elhangzott előadására válaszul írta (a blogposztban az előadás YouTube-ra feltöltött videófelvétele is elérhető).

Amit pedig én gondolok a témáról a konkrét eset kapcsán, az ugyanaz, amit már korábban is írtam: az OT kiberbiztonság feladatait senki nem lesz képes egyedül megoldani. Sem az OT mérnökök, sem a kiberbiztonsági mérnökök, utóbbiak különösen akkor nem, ha előzőleg nem találkoztak OT rendszerekkel. Ideális esetben (amiről tudjuk, hogy nem létezik) az ICS/OT rendszereket használó szervezetekben rendelkezésre állna egy képzett, OT mérnöki múlttal rendelkező, de a modern kiberbiztonsági eszközöket és eljárásokat készség szinten ismerő és dedikáltan csak az ICS/OT rendszerek kiberbiztonságával foglalkozó csapat. Mivel ilyen azonban szinte sehol nincs (bár a helyzet a világ egyes részein már változik, de túl lassan és gyakran túl későn), ezért én nem látok más lehetőséget, mint az OT mérnökök és a kiberbiztonsági szakemberek szoros együttműködésével megvalósítani azokat az ICS/OT biztonsági programokat, amikhez ma már egyre több információt (egyebek mellett tanfolyamokat, szabványokat, keretrendszereket és jogszabályi követelményeket) lehet elérni. Ehhez azonban a kölcsönös tiszteleten alapuló őszinte kommunikáció elengedhetetlen. Bízom benne, hogy a fenti nyílt levél a jó irányba fogja elmozdítani a párbeszédet a hazai OT kiberbiztonságról.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr318341895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása