Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Privát 5G hálózatok kiberbiztonsága

2024. február 17. - icscybersec

A privát 5G hálózatok az 5G technológia egyetlen (jellemzően nagyon nagy) szervezet számára kiépített változata, ami az 5G hálózatok általános előnyei mellett (kiber)biztonsági és megbízhatósági téren további előnyöket tud nyújtani.

Szokás mondani, hogy az ipari hálózatokban a bizalmasság nem szempont (vagy legalábbis a legkevésbé fontos szempont a safety, reliability, rendelkezésre állás, sértetlenség és bizalmasság ötösből), de szerintem még ezt sem lehet mindent lefedően állítani, hiszen azoknak a szervezeteknek (pl. gyógyszergyárak, más vegyipari vagy akár élelmiszeripari szervezetek, ahol a gyártási receptek sé formulák a legnagyobb értéket képviselik - gondoljunk csak arra, hogy milyen régóta mennyire őrzik a Coca-Cola receptúráját). Ha ezeket is figyelembe vesszük, elég gyorsan érthetővé válik, miért tekintik sokan (pl. a TrendMicro tavaly nyáron megjelent cikkében is) jelentős értéknek a privát 5G hálózatok emelt szintű bizalmasságot biztosítani képes tulajdonságait. Ráadásul egyes vélemények szerint a privát 5G hálózatok a publikus, telco szolgáltatók által kínált 5G szolgáltatással szemben érzékelhető költségmegtakarítást is lehetővé tesznek.

Érdekes (és akár egészen szép reményeket keltő is lehet) látni, hogy egy, a TrendMicro által idézett felmérés szerint a privát 5G hálózatokkal kapcsolatos felsővezetői elvárások között több, kiberbiztonsággal kapcsolatos elvárás is előkelő helyre kerül (pl. biztonsági célú hálózatmonitoring, kockázatkezelés, a már működő rendszerekével egyező vagy azt meghaladó szintű biztonsági funkciók, stb.). Ezek mellett persze számos komoly kihívást is jelentenek az 5G hálózatok, pl. a meglévő kiberbiztonsági rendszerekkel történő integrációs feladatok, az a tény, hogy az elérhető szabványok nem fedik teljes körűen a privát 5G hálózatokat vagy az elosztott felelősségű működési modellek szokatlansága és akkor a Radio Access Network-ök (RAN) biztonsági kérdéseiről még nem is beszéltünk. Ez utóbbi témát a jövő heti poszt fogja egy kicsit körüljárni.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr7918302807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása