Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

ICS/OT patch menedzsment

Mit tegyünk, ha nem patch-elhetünk?

2024. január 13. - icscybersec

Ez a poszt eredetileg csak későbbre volt ütemezve, de látva, hogy egész érdekes beszélgetés kerekedett itt-ott a múlt heti, ICS/OT patch-elésről szóló posztról, úgy döntöttem, hogy érdemes előrébb hozni ez a mai írást. Főleg, mert szinte azonnal felmerült egy kérdés, ami persze várható volt: "Mégis mit tegyünk, ha valamilyen ok miatt nem patch-elhetünk?"

Ezzel kapcsolatban a Tripwire oldalán találtam egy cikket, ami persze magát a cég szolgáltatásait hivatott promózni, de ettől függetlenül is tartalmaz értékelhető gondolatokat a témában.

A bevezetőben a patch-elés előnyeit és kockázatait tekintik át, majd az IT és OT biztonsági szempontok közötti különbségeket (CIA kontra AIC háromszögek) mutatják be. A lényegi rész ezután következik, 6 kompenzáló intézkedést mutatnak be, mint a nem megvalósítható patch-elés alternatíváit:

- Eszköz-felderítés és menedzsment;
- Határvédelem;
- Hálózatszegmentálás;
- Naplómenedzsment;
- Sérülékenység-elemzés;
- Fájl-integritás monitoring;

Ezeknek az intézkedéseknek egy jelentős részét ma már a legalapvetőbb ICS/OT biztonsági program keretében a legtöbb ipari szervezet/kritikus infrastruktúra remélhetőleg már megvalósította és gyakorolja, ez a cikk inkább azt próbálja bemutatni, hogy milyen további előnyei lehetnek ezeknek a biztonsági kontroll-rendszereknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr6918296189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása