Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Inverterek kiberbiztonsága

Az ICS kiberbiztonság és a zöldenergia-robbanás kapcsolata

2023. szeptember 02. - icscybersec

Az energiaárak elszabadulása óta már a mainstream sajtó is gyakran ír a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos problémákról (a villamosenergia-rendszer egyre nehezebb egyensúlyban tartásának következtében megszigorított napelemes lakossági és ipari méretű naperőművi telepítések ennek egyik, mindenki számára érezhető következménye), de a napelemes rendszerek és szélerőművek esetén egyaránt központi elemnek számító inverterekről kevesebb szó esik, különösen kiberbiztonsági szempontból. Pedig az inverterek biztonsága kifejezetten érdekes és fontos téma, erről találtam néhány hete egy egészen jó összefoglaló cikket a CyberScoop.com-on, amiben az elmúlt időszakban az amerikai villamosenergia-rendszerben használt inverterek biztonságával összefüggő szenátusi meghallgatásról, tavaly készített DoE (Department of Energy) tanulmányt is hivatkoznak.

Mint látszik, a villamosenergia-rendszer újabb és újabb területeken és aspektusokból képes kiberbiztonsági kihívásokat elénk tárni, a kérdés már csak az, képesek leszünk-e megfelelni nekik?

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr8918178215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása