Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Áramlásmérők biztonsági kérdései

2023. április 15. - icscybersec

Az áramlásmérők olyan, számítógépekkel egybeépített megoldások, amik algoritmusokkal dolgoznak fel különböző szenzoroktól kapott adatokat analóg és digitális jelek felhasználásával. Az áramlásmérőket számos iparágban használják, de az egyik legfontosabb felhasználási területük az olaj- és gázszektorban használt csővezeték-rendszerekben található. Elég csak arra gondolni, hogy az elmúlt, lassan 13 hónapban, amióta kitört az orosz-ukrán háború, milyen gyakorisággal hallhatunk híreket a különböző gáz- és olajvezetékekről, de ha visszagondolunk az 1982-ben történt, szibériai gázvezetéket érintő robbanásra, egyes források szerint ezt az incidenst a gázvezeték-rendszer irányítására használt PLC-k szoftvereiben végrehajtott módosítások hatására előállt nyomásváltozások okozták.

Tavaly év végén a Claroty publikált egy cikket, amiben az általuk Team82-nek nevezett kutatócsoportjuk által az ABB TotalFlow nevű flow computer-eiben és vezérlőiben talált sérülékenység (CVE-2022-0902).

A sérülékenységről, a kihasználásával okozható incidensekről és az áramlásmérők további biztonsági problémáiról a Claroty cikkében lehet olvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr8218069744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása