Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Szenátusi meghallgatás kritikus infrastruktúrák kiberbiztonságáról

2023. március 25. - icscybersec

2023. március 23-án (vagyis két nappal ezelőtt) második alkalommal tartott meghallgatást az USA szenátusának Energia- és természeti erőforrás-ügyi bizottsága. Az első meghallgatást még 2018-ban tartották a az ipari kiberbiztonságról és a privát szektor villamosenergia-rendszer kiberbiztonsági feladataival kapcsolatos szerepéről. Erről a meghallgatásról egy 7 oldalas jegyzőkönyv érhető el az amerikai szenátus weboldalán.

Az eltelt 5 évben számos változás volt úgy az amerikai, mint más országok nemzeti kritikus infrastruktúráinak és különösen a villamosenergia-rendszerek kiberbiztonságával kapcsolatban (nem kizárólag, de igen jelentő részben az immár lassan 400 napja dühöngő orosz-ukrán háború miatt, ami a kritikus infrastruktúrákat sem kíméli, elsősorban, de nem csak Ukrajnában). Ennek két, kritikus infrastruktúra kiberbiztonsági szempontból ikonikus pillanata volt közel egy éve az Industroyer2 és a Pipedream ICS malware-ek felfedezése, ami nem hagyta érintetlenül az USA kormányát sem. Hogy mi indokolta pont mostanra összehívni ezt az újabb meghallgatást, pontosan nem tudom, az viszont biztos, hogy a csütörtöki eseményről készült videófelvétel publikusan elérhető a www.energy.senate.gov weboldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr7518079666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása