Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Ipar 5.0

2022. június 11. - icscybersec

A világ (és az IT-OT-kiberbiztonsági szakma) egy jelentős része még mindig az Ipar 4.0 megemésztésével és az így megjelenő kockázatok létezésének elfogadásával illetve kezelésével küzd, közben pedig már megjelent az Ipar 5.0 fogalma is - legalább is a Claroty blogján publikált cikk alapján.

Miért is beszélhetnek a cikkben az 5. ipari forradalomról? Az első ipari forradalom ugye a termelés manufaktúrákból gépesített gyárakba történő váltásáról szólt, a második pedig a 19. század végén, 20. század elején a tömegtermelés bevezetésével (ugye mindenki emlékszik Henry Ford-ra és a T-modellre, mint az ikonikus példáira a tömegtermelésnek?). Bár akkor még nem volt divat így nevezni, de az Ipar 3.0 a PLC-k használatára épülő automatizálással érkezett meg az ipar világába, majd néhány éve egyre többen és egyre gyakrabban kezdtek a negyedik ipari forradalomról, Ipar 4.0-ról vagy ipari dolgok Internetéről (Industrial Internet of Things, IIoT) beszélni.

A Claroty cikkének érdekessége nem csak az, hogy egyszerre beszél az IIoT eszközök és a (gyakran legacy) OT eszközök együttes használatából eredő kockázatokról, hanem rögtön ezután az orvostechnikai rendszerek biztonsági kockázatait is behozza a képbe, ami még mindig egy méltatlanul elhanyagolt téma (főleg Magyarországon).

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr5717849067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása