Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Elveszett menedék: kiber-fizikai hadviselés a világűrben

2022. január 22. - icscybersec

Manapság gyakran lehet hallani, hogy a 2000-es évek végétől (ismét) megváltozott a világ. Nagyjából egyszerre azzal, hogy az Aurora teszttel, majd Stuxnet-tel örökre megváltozott az ICS kiberbiztonság világa, a világűr is újra a tisztán tudományos kíváncsiság helyett a nagyhatalmi vetélkedés színterévé kezdett válni. Ez (ahogyan az már az 1950-es és 1960-as években) egyrészt inkább az adott hatalom felsőbbrendűségének bizonygatásában jelent meg, ugyanakkor ma már a modern információs társadalmakban egyre kevésbé lehet a különböző műholdak biztosította szolgáltatások nélkül elképzelni a mindennapi életet, legyen szó katonai vagy civil tevékenységekről.

Bár a különböző egymással rivalizáló országok mindezidáig nem "vitték ki" a világűrbe a konfliktusaikat, nem lehet megfeledkezni arról, hogy a világűrbe telepített kritikus infrastruktúra sem sebezhetetlen. Nemrég egy nagyon érdekes tanulmányt találtam a Cornell University-n dolgozó kutatók (Rafal Graczyk, Paulo Esteves-Verissimo és Marcus Voelp) tollából, ami ezt a témát vizsgálja.

A tanulmány itt érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr5416762374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása