Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Dróntámadás az USA villamosnergia-rendszere ellen?

2021. november 13. - icscybersec

Az ABC News tudósítása

https://abcnews.go.com/WNT/video/intelligence-bulletin-reveals-potential-plot-disrupt-us-electrical-80961140

szerint a szövetségi hatóságok által kiadott figyelmeztetés egy olyan 2020 júliusában történt esetre hivatkozik, amikor egy összetört, kereskedelmi forgalomban kapható, DJI Mavic 2 drónt találtak egy Pennsylvania állambeli áramszolgáltató alállomása mellett. A drónt olyan módon alakították át, hogy képes legyen zárlatot okozni és ezzel kárt tenni az alállomás tranformátorában vagy az elosztóhálózati vezetékben.

A drónok jelentette kockázat a kritikus infrastruktúrákra nézve egy ideje már ismert, de ez a mostani lehet az első dokumentált eset, amikor a villamosnergia-rendszer egyik eleme elleni támadásról van szó (viszont nem az első dróntámadás ipari létesítmény ellen, szerintem többen emlékszük a 2019-ben a Szaúd-arábiai állami olajcég, a Saudi Aramco olajtermináljai elleni dróntámadásokra, amivel egy időre a szaúdi olajtermelést a felére vetették vissza).

A kérdés már csak az, hogy mit fognak tenni a kritikus infrastruktúrák biztonságáért felelős személyek és szervezetek? A kérdés már csak azért is érdekes lehet, mert ez egy hibrid fenyegetés, ami ellen valószínűleg tartom, hogy nem lehet kizárólag fizikai vagy csak logikai intézkedésekkel védekezni, hanem egy jó kombinált megoldás lenne a célravezető. Meglátjuk, vajon tudnak-e a fizikai és logikai (kiber-) biztonsági szakértők együtt dolgozni azért, hogy a jövőbeli hasonló támadási kísérletek ne járjanak sikerrel. Mert azzal kapcsolatban, hogy nem ez volt az utolsó, kommersz drónos támadási kísérlet kritikus infrastruktúra elemek ellen, nincs kétségem. Az már érdekesebb kérdés, hogy vajon mikor történhet ilyen itthon?

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr4716752258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása