Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Kínai kibertámadások érték az USA csővezeték-hálózatát egy évtizede?

2021. július 31. - icscybersec

A Wall Street Journal (előfizetéssel elérhető) cikke illetve a Newsweek írása szerint 2011 és 2013 között csaknem két tucatnyi kibertámadás érte az USA különböző csővezeték-hálózatait üzemeltető cégeket. Egyes esetekben a támadók - a most nyilvánosságra hozott információk szerint - képesek voltak fizikai károkat okozni a csővezetékekben illetve megzavarni a hálózat működését. Ezek a hírek már csak azért is érdekesek, mert bár az USA különböző hivatalos szervei rendszeresen figyelmeztettek lehetséges kibertámadásokra, néha még megnevezve orosz vagy éppen kínai állami hátterű csoportok részéről, de konkrét incidensekről a legritkább esetben adtak ki részleteket.

Bár a most nyilvánosságra hozott, korábban bizalmas információk már eléggé elavultnak hathatnak, jelenlegi és korábbi amerikai tisztviselők ezekkel is a nemrég bejelentett, korábbiaknál sokkal szigorúbb kiberbiztonsági követelményeket, amik a különböző csővezeték-hálózatokat üzemeltető cégekre vonatkoznak.

Ebből a hírből csak egy biztos következtetést lehet levonni: a nemzeti kritikus infrastruktúrák elleni kibertámadások (kövessék el azokat állami hátterű APT-csoportok vagy profit-maximalizáló kiberbűnözők) száma, gyakorisága és súlyossága folyamatosan nő és minden felelős vezetőnek (a különböző vállalati és állami szinteken egyaránt) kiemelt feladata kell(ene), hogy legyen, hogy minél jobban felkészítse a saját szervezetét (adott szinten az általa vezetett/védett államot) egy bekövetkező támadás megelőzésére vagy ha megelőzni nem lehet, mielőbbi felismerésére és elhárítására.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr6816641654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása