Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Az ipari szervezetek egyre nagyobb hányada tapasztal kiberbiztonsági incidenseket

Fortinet, Mandiant és WhiteHat Security publikációk

2021. július 03. - icscybersec

A Fortinet idén év elején végzett, kifejezetten OT biztonsági felmérésének nemrég jelentek meg az eredményei.

A Fortinet összefoglalója szerint a válaszadó ipari szervezetek 90%-a tapasztalt kiberbiztonsági incidenseket 2020. során. Talán nem túl meglepő módon, a legtöbb incidens még mindig az adathalász-támadásokból ered és a különböző malware-ekhez kapcsolódó incidensek aránya is magas, még annak ellenére is, hogy a ransomware-támadásokat külön kategóriaként kezelték.

Tovább nőtt az IT-OT rendszerek és hálózatok összekapcsolása, immár az érintett szervezetek 70%-ánál megvalósul valamilyen szintű IT-OT konvergencia.

A felmérés részleteit a Fortinet weboldalán lehet megismerni.

Ezzel nagyjából párhuzamosan a FireEye-hoz tartozó Mandiant is publikált egy anyagot, amiben arról írnak, hogy az ICS rendszereket használó szervezeteket egyre inkább célba veszik az APT csoportoknál időnként kevésbé képzett kiberbűnözők is, akiknek nem feltétlenül az adott szervezeti fizikai folyamatirányításban használt rendszereinek (és ezen keresztül a fizikai folyamatok) megzavarása a célja, inkább csak a megtámadott cégektől kizsarolt pénz megszerzése a fontos számukra. Persze, ahogy a Colonial Pipeline és a JBS elleni ransomware-támadások esetében láttuk, akár még a célba vett szervezet működésének teljes leállásához is vezethet.

A Mandiant publikációja a témában itt érhető el.

A WhiteHat Security publikációjában azt emeli ki, hogy a közműszektorban működő cégek esetén egyre nő a sérülékenységi ablak (a sérülékenység publikálásától a javítás telepítéséig tartó időszak), ami jelenleg nagyjából 205 napra tehető. Ez a sérülékenységi ablak, illetve a növekedése egy nagyon fontos oka lehet annak, hogy mind több ipari szervezet tapasztal egyre súlyosabb ransomware- beszállítói lánc elleni és egyéb, alkalmazásokhoz köthető támadásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr2916604880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása