Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Kibertámadás érte egy kaliforniai vízmű ICS rendszereit

2021. június 20. - icscybersec

2021 nem az USA viziközmű cégeinek legjobb éveként fogja beírni magát a történelemkönyvekbe, már ami ezeknek a cégeknek az ICS rendszereit ért kibertámadásokat illeti. Február elején a floridai Oldsmar vízművének ICS rendszereit érte támadás, pénteken pedig egy kaliforniai viziközmű cég ICS rendszerei elleni, még januárban történt támadásról hoztak nyilvánosságra információkat.

Az eddig megismert részletek alapján nagyon úgy tűnik, hogy az Oldsmar-i esethez hasonlóan ebben az esetben is egy TeamView-er-elérést és egy, a cégnél már nem dolgozó korábbi munkatárs felhasználónevét és jelszavát használta fel a támadó. Szintén hasonló az eset az Oldsmar-i incidenshez abból a szempontból is, hogy a támadó ebben az esetben is módosította az ivóvízhez adagolt nátrium-hidroxid mennyiségét.

Lévén ez az incidens nagyon rövid idő alatt (gyakorlatilag 2-3 héten belül) a második (illetve kronológiailag ugye az első) volt az USA viziközmű vállalataival kapcsolatban, nagyon kíváncsi leszek, hogy az amerikai (szövetségi) döntéshozók mikor fognak valami NERC CIP-hez hasonló szabályozást hozni a viziközmű szektor cégeire vonatkozóan is.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr9516599658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása