Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Újabb üzemzavar a Natanz-i urándúsítóban

Irán nukleáris terrorizmust és kibertámadást emleget az incidens kapcsán

2021. április 14. - icscybersec

Vasárnap számos híroldal (NY Times, BBC, CNN, Al Jazira, The Guardian, itthon többek között a Telex és a 444.hu is) és több IT biztonsági forrás (pl. SecurityWeek) hozta a hírt, hogy komoly áramkimaradás volt a Natanz-i urándúsító létesítményben és egyes források szerint számos, az urándúsítási folyamatban fontos eszköz meg is hibásodott az áramkimaradás következtében. Némely források az áramkimaradás hátterében kibertámadást, mások robbanásokat emlegetnek.

Irán szinte azonnal erős kijelentéseket tett (nukleáris terrorizmust emlegettek és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az IAEA közbelépését sürgette). Bár még szinte semmilyen konkrétumot nem lehet tudni és éppen ezért én is tartózkodnék a konkrétabb megállapításoktól, az mindenképp látszik, hogy egy adott ország kritikus infrastruktúrája egyre nagyon mértékben ki van téve a kibertérből érkező támadásoknak, különösen, ha az adott országnak van egy vagy több elszánt ellenlábasa.

Egyes források szerint az incidens ismét jelentősen (egy helyen 9 hónapot olvastam) visszaveti az iráni nukleáris programot a fejlődésben.

Ha az iráni illetékesek nukleáris terrorizmusra vonatkozó kijelentéseit vizsgáljuk, akár még arra a megállapításra is juthatunk, hogy akár igazuk is lehet, hiszen a civil kritikus infrastruktúrák elleni támadásokat simán lehet terrorcselekményként kezelni, azonban az iráni atomprogrammal kapcsolatban annak elejétől kezdve komoly kétségek vannak szerte a világban a békés, civil voltát illetően.

Ezt a posztot igyekszem majd frissíteni, amikor a konkrét esetről további, megerősített információk látnak napvilágot.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr7216501532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása