Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

ICS sérülékenységek CCLXXIII

Sérülékenységek Siemens, Schneider Electric és SOOIL rendszerekben

2021. január 20. - icscybersec

Sérülékenységek Siemens SCALANCE X termékekben

A Siemens három, az alábbi SCALANCE X termékcsaládba tartozó rendszereit érintő sérülékenységről közölt információkat a DHS CISA-val:

- SCALANCE X-200 switch család (beleértve a SIPLUS NET változatokat is) minden verziója;
- SCALANCE X-200IRT switch család (beleértve a SIPLUS NET változatokat is) minden verziója;
- SCALANCE X-300 switch család (beleértve az X408 és SIPLUS NET változatokat is) minden, v4.1.0-nál korábbi verziója.

A hibával kapcsolatban a gyártó a SCALANCE X-300-as switch-ekhez javítást, a többi érintett eszközhöz kockázatcsökkentő intézkedésekre vonatkozó javaslatokat adott ki. A sérülékenységekről bővebb információkat a Siemens ProductCERT és az ICS-CERT publikációiban lehet találni.

Siemens JT2Go és Teamcenter Visualization rendszerek sérülékenységei

rgod, a ZDI-vel együttműködve és Carsten Eiram, a Risk Based Security munkatársa összesen 18 sérülékenységet találtak a Siemens alábbi rendszereiben:

- JT2Go minden, v13.1.0 és korábbi verziója;
- Teamcenter Visualization V13.1.0 és korábbi verziói.

A gyártó a hibákat javító újabb verziókat már elérhetővé tették. A sérülékenységekről további részleteket a Siemens ProductCERT és az ICS-CERT bejelentéseiből lehet tájékozódni.

Sérülékenységek Siemens Solid Edge rendszerekben

rgod, a ZDI-vel közösen 6 sérülékenységet jelentett a DHS CISA-nak a Siemens Solid Edge minden, SE2021MP2-nél korábbi verziójával kapcsolatban.

A gyártó a hibákat az SE2021MP2 és újabb verziókban javította. A sérülékenységekről bővebben a Siemens ProductCERT és az ICS-CERT weboldalain lehet olvasni.

Siemens SCALANCE X switch-ek sérülékenységei

A Siemens ProductCERT részleteket közölt a DHS CISA-val az alábbi termékeikben talált sérülékenységről:

- SCALANCE X-200 switch család (beleértve a SIPLUS NET változatokat is) minden verziója;
- SCALANCE X-200IRT switch család (beleértve a SIPLUS NET változatokat is) minden verziója;
- SCALANCE X-300 switch család (beleértve az X408 és SIPLUS NET változatokat is) minden, v4.1.0-nál korábbi verziója.

A hibával kapcsolatban a gyártó a SCALANCE X-300-as switch-ekhez javítást tartalmazó újabb verziókat, az X-200-as és X-200IRT eszközökhöz pedig kockázatcsökkentő intézkedésekre vonatkozó ajánlásokat adott ki. A sérülékenységekről további részleteket a Siemens ProductCERT és az ICS-CERT publikációi tartalmaznak.

Sérülékenységek SOOIL orvostechnikai rendszerekben

Julian Suleder, Birk Kauer, Raphael Pavlidis és Nils Emmerich, az ERNW Research GmbH munkatársai 9 sérülékenységet találtak a SOOIL alábbi orvostechnikai rendszereiben:

- Dana Diabecare RS minden, 3.0-nál korábbi verziója;
- AnyDana-i minden, 3.0-nál korábbi verziója;
- AnyDana-A minden, 3.0-nál korábbi verziója.

A gyártó a hibákat javító újabb verziókat már elérhetővé tette. A sérülékenységekkel kapcsolatban részletes információkat az ICS-CERT bejelentésében lehet olvasni: https://us-cert.cisa.gov/ics/advisories/icsma-21-012-01

Schneider Electric EcoStruxure Power sérülékenység

rgod - szokása szerint a ZDI-vel együttműködve - egy sérülékenységet jelentett a DHS CISA-nak a Schneider Electric EcoStruxure Power Build - Rapsody nevű termékének 2.1.13-as és korábbi verzióival kapcsolatban.

A gyártó a hibát a tervek szerint 2021. első félévében fogja javítani. A sérülékenység részleteivel kapcsolatos további információkat az ICS-CERT weboldalán lehet megtalálni: https://us-cert.cisa.gov/ics/advisories/icsa-21-012-01

Treck HTTP Server sérülékenység Schneider Electric Sepam ACE850 védelmekben

A Schneider Electric publikációja szerint a Treck HTTP Server sérülékenység megtalálható a Sepam ACE850 védelmek kommunikációs interfészeinek minden verziójában.

A sérülékenységgel kapcsolatban a gyártó kockázatcsökkentő intézkedések alkalmazását javasolja. A sérülékenység részleteiről a Schneider Electric publikációjában lehet tájékozódni.

Sérülékenység Schneider Electric HMI rendszerekben

A Schneider Electric bejelentése egy sérülékenység részleteit tartalmazza, ami az alábbi rendszereket érinti:

- Az alábbi Harmony HMI-okon futó EcoStruxure™ Operator Terminal Expert 3.1 Service Pack 1A és korábbi verziói:
- HMIST6 sorozat;
- HMIG3U a HMIGTU sorozatból;
- HMISTO sorozat;
- Pro-face BLUE 3.1 Service Pack 1A and prior running on Pro-face HMIs:
- ST6000 sorozat;
- SP-5B41 a SP5000 sorozatból;
- GP4100 sorozat.

A gyártó a hibát javító újabb verziókat már elérhetővé tette. A sérülékenységről további információkat a Schneider Electric weboldalán lehet találni.

A fenti sérülékenységekkel kapcsolatban az ICS-CERT az alábbi kockázatcsökkentő intézkedések fontosságát hangsúlyozza:

- Minimálisra kell csökkenteni az ipari/egészségügyi rendszerek/hálózatok kapcsolatát az Internettel, az ilyen eszközök közvetlen Internetre történő csatlakoztatását kerülni kell;
- Az ipari/egészségügyi rendszereket/hálózatokat tűzfalakkal kell elválasztani a vállalati hálózatoktól;
- Az ipari/egészségügyi rendszerek/hálózatok távoli eléréséhez biztonságos módszereket (pl. VPN) kell használni, de szem előtt kell tartani azt is, hogy az egyes VPN-megoldásoknak is lehetnek sérülékenységeik és ezeket is folyamatosan frissíteni kell a legújabb elérhető verzióra. Nem szabad elfelejteni továbbá azt sem, hogy a VPN csak annyira biztonságos megoldás, mint az eszköz, amit a VPN-en keresztül a védett hálózathoz csatlakoztatnak;
- Amikor csak lehetséges el kell távolítani, le kell tiltani vagy meg kell változtatni az alapértelmezett felhasználói fiókok nevét és jelszavát;
- A nyers erőn (brute force) alapuló jelszótörések elleni védekezés jegyében felhasználói fiók-kizárási szabályokat célszerű alkalmazni;
- Erős jelszavak alkalmazását kikényszerítő szabályokat kell alkalmazni;
- Harmadik féltől származó alkalmazással célszerű monitorozni az adminisztrátori szintű jogosultságok kiadását;
- Az alapértelmezett beállításokat, amennyiben lehetséges, meg kell változtatni;
- A futó szolgáltatások hardening-jét célszerű elvégezni (csak azok a szolgáltatások fussanak, amik nélkülözhetetlenek);
- Biztonságos felhasználókezelési és hozzáférési szabályokat kell életbe léptetni;
- A megbízhatónak tartott firmware és szoftver-verziókból célszerű (valamilyen szinten tűzálló páncélszekrényben) elzárt fizikai példányokkal rendelkezni (lehetőleg egyszer írható adathordozón, pl. CD/DVD, stb.);
- Ismerni kell a normális működéshez tartozó hálózati forgalmat;
- Ki kell alakítani a biztonsági naplózás és naplóelemzés képességét és ezekre építve a megfelelő riasztási eljárásokat;
- Az új beállításokat labor körülmények között célszerű tesztelni, mielőtt az éles (és tartalék) rendszerekben alkalmaznák azokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr116395128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása