Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Felmérések szerint a COViD-19 tovább növelte az ICS rendszerek kiberbiztonsági kockázatait

2020. október 17. - icscybersec

Március végén, amikor a COViD-19 első hulláma már teljes komolyságával (bár korántsem olyan statisztikákat produkálva, mint most, szinte napra pontosan 6 hónappal később) sokkolta a világot, írtam arról, hogy a járvány milyen hatással lehet az ICS rendszerek kiberbiztonságára.

Az elmúlt fél évben történt incidensek nagyjából beigazolták a várakozásokat, erről jelent meg nyár végén egy felmérés a Claroty-tól (regisztráció után itt érhető el).

A felmérésben a Claroty munkatársai vizsgálták a 2020. első félévében publikált ICS sérülékenységek számát (az NVD adatbázisa alapján), ezek a statisztikák azt mutatják, hogy az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest 2020 első felében több, mint 10%-kal magasabb volt a publikált sérülékenységek száma és ezek több, mint 75%-a súlyos vagy kritikus besorolást kapott. A felmérésben elérhető további statisztikák is az ICS sérülékenységek számának folyamatos emelkedését mutatják.

Ami azonban talán még fontosabb kérdés, hogy vajon a tavaszi első hullám esetén rohamtempóban bevezetett tömeges távoli/otthoni munkavégzés megteremtése során "ideiglenesen" áthágott/félresöpört biztonsági szabályokat azóta a cégek hány százalékat állította helyre - vagy legalább kezdett hozzá a normális időszakban elvárt biztonsági szint visszaállításához?

Tartok tőle, hogy a jövőben számos olyan incidensről fogunk hallani, aminek egyik kiváltó oka a járvány miatt félretett biztonsági megfontolásokból eredt.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr7416207304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása