Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

FlowCloud

Célzott malware-támadások amerikai közműszolgáltatók ellen

2020. július 11. - icscybersec

A Proofpoint nevű biztonsági cég nemrég publikált cikke szerint 2019 nyarán egy legalább két hónapig észrevétlen malware-támadás nyomaira bukkantak, ami elsősorban amerikai közműszolgáltatókat célzott. Az elemzés szerint a támadók a közműszolgáltatók munkatársainak küldött, 30 napos ingyenes képzési lehetőségeket kínáló e-mailekben terjesztették a FlowCloud néven hivatkozott malware-t, amit az első támadási hullám során egy hordozható végrehajtható állományba (PE fájlba) rejtettek. 2019 júliusa és szeptembere között jellemzően ezeket a PE fájlokat csatolták az e-mailekhez, majd változtattak a támadáshoz használt eszközökön (a PE fájlokat Microsoft Word dokumentumokra cserélték), a célpontjaik azonban változatlanul az amerikai közműszolgáltatásban fontos szerepet betöltő szervezetek maradtak.

A Proofpoint elemzői munkájuk során több hasonlóságot találtak a FlowCloud malware-t és a korábbi, LookBack malware-t szintén amerikai közműszolgáltatóknál terjesztői támadók között, akiket ők TA410 néven hivatkoznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr3915987014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása