Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

ICS rendszerek támadói eszköztára

2020. június 20. - icscybersec

Még márciusban találkoztam a FireEye egyik kutatásával, amiben arra keresték a választ a cég kutatói, hogy milyen, ICS-specifikus, támadásokhoz használható eszközöket lehet összegyűjteni az Internetről? A válasz nagyon röviden az, hogy gyakorlatilag bármi. A legtöbb eszközt az elmúlt 10 évben (vagyis azóta, hogy a Stuxnet nyilvánosságra kerülésével nyilvánvalóvá vált, hogy az ICS rendszerek és eszközök igenis támadhatóak és sebezhetőek a kibertér irányából és IT biztonsági szempontból nemhogy jobb, de inkább rosszabb helyzetben vannak, mint a vállalati IT rendszerek). A legtöbb, kifejezetten ICS rendszerek támadásához készült eszköz a leginkább elterjedt gyártók eszközeire/rendszereire fókuszáltan készültek. Találhatóak közöttük egyedi eszközök éppúgy, mint ismert és népszerű (és sok esetben szintén az Interneten szabadon elérhető) támadói keretrendszerekbe modulként beépülő eszközök.

A két legnagyobb eszközcsoportot a FireEye felmérése szerint a hálózatfelderítésre illetve az szoftveres sérülékenységek kihasználására (exploitálására) használható eszközök, de ugyanígy megtalálhatóak rádiókommunikációhoz fejlesztett támadói eszközök, fuzzerek, Internetes felderítésre használható eszközök, malware-ek, tudásbázisok és különböző hardver-eszközök, köztük még infravörös kommunikációt használó ICS eszközök és rendszerek elleni támadásokhoz használható megoldások is.

Gyártók szerint csoportosítva a legtöbb elérhető támadói eszköz az alábbi gyártók eszközeihez érhetőek el:

- Advantech/Broadwin
- Schneider Electric
- Siemens
- Cogent Real-Time Systems
- GE
- ICONICS
- 7-Technologies
- Moxa
- Wellintech
- Ecava
- Yokogawa
- Datac/Realflex

A FireEye elemzése teljes terjedelmében itt érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr2415656558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása