Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Gondolatok az IT-OT szembenállás jelentette kockázatokról

2019. október 05. - icscybersec

2019-re az ICS rendszerek eljutottak oda, hogy - a nyár elején publikált 2019-es SANS ICS kiberbiztonsági kérdőív (regisztráció után elérhető) szerint az ICS rendszerek harmada érhető el az Internetről és közel kétharmaduk csatlakozik valamilyen privát (általában az adott szervezet ügyviteli) hálózathoz. Ez egyértelmű bizonyítéka az IT-OT konvergencia és az IT komponensek ICS rendszerekben történő térnyerésének.

Ez azonban nem hozta magával az IT és az OT területeken dolgozók közötti együttműködés és párbeszéd kialakulását. Még mindig sokkal gyakrabban tapasztalom az IT és az OT területeken dolgozók közötti összeütközéseket, félreértéseket, értetlenséget és bizalmatlanságot. Nem egyszer tapasztaltam már ICS biztonsági konferenciákon, hogy egyes, néha kifejezetten idős OT mérnökök félig-meddig tréfásan vagy teljesen komolyan azzal vádolják az IT és IT biztonsági területekről érkező szakembereket, hogy nem értik az ICS rendszerek világát és felelőtlenségükkal üzemzavarokat fognak előidézni. Ugyanakkor persze az IT irányból érkezőket sem kell félteni, akik maradi és túlzottan óvatoskodó embereknek tartják az OT mérnököket, akik mindenféle megfontolás vagy a kiberbiztonsági kockázatok bármiféle elemzése nélkül söpörnek le az asztalról változtatási (patch-elési, illetve a biztonsági szint emelésére vonatkozó egyéb) javasolatokat.

Ez a helyzet nem tolerálható tovább. Azzal, hogy az IT komponensek egyre több ICS rendszerben és berendezésben jelennek meg és az IT egyre nagyobb szerepet kap a folyamatvezérlő rendszerekben, elkerülhetetlenné válik, hogy ez a bizalmatlan és néha bizony ellenséges hangulat az IT és OT területek szakemberei között megváltozzon. Az ICS rendszereknek több olyan sajátosságuk van, amiket egy, a jelenleginél jobb IT-OT együttműködéssel megalapozva ki lehetne használni egy olyan kiberbiztonsági rendszer felállítására, amivel az ICS rendszereket akár a normál vállalati IT rendszereknél sokkal hatékonyabban lehetne védeni. Az ICS rendszerek statikussága és az a tudás, amivel az OT mérnökök ezekről a rendszerekről és berendezésekről rendelkeznek, megtámogatva a megfelelően kiválasztott IT biztonsági eszközökkel (és időnként az elérhető, kifejezetten ICS biztonsági megoldásokkal) kiemelkedő eredményeket mutathat fel mind a kiberbiztonsági incidensek megelőzésében és észlelésében.

Ehhez mindkét szakterületnek lépéseket kell tennie. Az IT irányából érkező szakembereknek tiszteletben kell tartaniuk, hogy az ICS rendszerek és berendezések mások, mint amikhez a vállalati hálózatokban hozzászoktak, más megkötések és prioritások mentén történik az üzemeltetésük és meg kell hallgatniuk az OT mérnököket ezekről a szempontokról és követelményekről, az OT mérnököknek pedig el kell fogadniuk, hogy a kiberbiztonsági kockázatok egyre inkább realitássá válnak az ICS rendszerek és berendezések mindennapjaiban is és ezeknek a kockázatoknak a csökkentése nem lesz lehetséges az IT biztonsági eszközök és az azokat ismerő szakemberek nélkül. Tudomásul kell venniük továbbá, hogy bár a legtöbb IT és IT biztonsági mérnök valóban keveset (vagy éppen semmit sem) tud az ICS rendszerek működéséről, az ismeretek átadása terén az OT mérnökök feladat és felelőssége a nagyobb, hiszen nekik kell megtanítaniuk az IT és IT biztonsági szakembereknek legalább azt a minimumot, amivel már el lehet kezdeni az érdemi közös munkát az ICS rendszerek biztonsági szintjének növelése érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr9015157804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása