Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Adathalász támadások az amerikai energiaszektor ellen

2019. augusztus 31. - icscybersec

Július második felében egy kiterjedt adathalász támadási hullám indult az amerikai energiaszektorban működő cégek ellen. A támadók, akik a támadást elemző kutatók szerint nagy valószínűséggel nemzetállami háttérrel rendelkezhetnek, a National Council of Examiners for Engineering and Surveying (NCEES) megszemélyesítésével, mérnöki vizsgák eredményeinek látszó e-maileket és azokhoz csatolt Microsoft Word dokumentumokat küldenek a célba vett szervezetek egyes munkatársainak. A dokumentumokban egy VBA script szolgál dropper célokra, ez a script tölti le a támadók által irányított, ncees[.]com domain-t kiszolgáló szerverről a LookBack trójai egy változatát.

A támadás és a malware elemzése a részletekbe menően a ProofPoint weboldalán található meg. A kérdés igazán az, hogy vajon mi lehet a támadók célja, "csak" adatokat akarnak szerezni a célba vett szervezetektől (és ha az adatlopás a cél, akkor mire akarják használni később a megszerzett adatokat) vagy az adatlopás csak álca, hogy ne legyen egyértelmű, hogy mélyebb hozzáférést akarnak a célba vett energiaszektorba tartozó cégek rendszereiben.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr9814996582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása