Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

A Norsk Hydro ransomware-támadás pénzügyi hatásai

2019. június 08. - icscybersec

A Norsk Hydro elleni márciusi ransomware-támadás után lehetett tudni, hogy a cég 2019 elsõ negyedéves profitjára nagyon negatív hatással lesz az incidens, most azonban megérkeztek a konkrét számok. A Reuters cikke szerint a Norsk Hydro 2019 elsõ negyedéves profitja 559 millió norvég korona volt (nagyjából 64,3 millió amerikai dollár), ami 82 százalékos csökkenést jelent az elõzõ év azonos idõszakához mérve (és még így is 123 millió koronával magasabb érték volt, mint amit a Reuters által készített felmérésben résztvevõ elemezõk vártak).

Az incidens után a Norsk Hydro részvényei 20%-ot estek.

Ezek az adatok az ICS kiberbiztonság egy olyan aspektusát mutatják meg, amivel az OT és OT biztonsági mérnökök jóval ritkábban szoktak foglalkozni (és én sem igazán szoktam hangsúlyt helyezni egy-egy ICS biztonsági incidens pénzügyi következményeire), hiszen a kritikus infrastruktúrák és egyéb folyamatvezérlõ rendszerek elleni támadások elsõdleges hatásai szinte soha nem pénzügyiek és a legsúlyosabb következmények sem az anyagi veszteségben mutatkozhatnak meg, de ezek ellenére sem lehet figyelmen kívül hagyni.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr5814880610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása