Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Országos áramszünetek Venezuelában - a helyi kormány kibertámadásra hivatkozik

2019. március 10. - icscybersec

Március 8-a óta Venezuela területének nagyjából 70%-án komoly áramszünetek vannak, emitt fennakadások vannak a tömegközlekedésben és egyes források szerint különböző kórházakban már legalább négyen haltak meg, szintén az áramszünetek következtében.

Venezuelai politikusok viszonylag gyorsan megvádolták az USA-t, hogy kibertámadást hajtottak végre a Venezuela Bolivár államában található Guri vízerőmű ellen, ami kb. az ország villamosenergia-ellátásának 70%-át adja. A hírt a LinkedIn-en több ICS biztonsági szakember is megosztotta (különböző forrásokból) és szinte rögtön megindult a vélemények áradata, részben tényként kezelve a venezuelai politikusok állítását, mások pedig nagyon határozottan foglaltak állást amellett, hogy az USA-nak semmilyen köze nincs, nem lehet az eseményekhez.

Egy biztos, egyelőre semmilyen bizonyíték nem támasztja alá sem a kibertámadás verzióját, sem azt a verziót (bár tény, hogy jóval valószínűbbnek látszik - számomra legalábbis), hogy az egyre nagyobb gazdasági nehézségekkel küzdő Venezuelában nem jut elég pénz, alkatrész és szakember az időszerű karbantartások elvégzésére, így akár egy "hétköznapi" üzemzavar is okozhat ekkor kiesést a villamosenergia-ellátásában.

Részletek az alábbi (és számos más) hírforrásokban:

- CNN

- BBC

- The Guardian

 

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr7414680792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása