Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

Digitalizált alállomások kiberbiztonsági kérdései

2019. február 16. - icscybersec

Nemrég egy kollégától kaptam ennek az előadásnak a hivatkozását, amiben Andreas Klien, az OMIRCRON osztrák munkatársa nagyon jól foglalja össze a főként az alállomási automatizálásban használt IEC 61850-es ipari protokoll kiberbiztonsági problémáit és a lehetséges támadási formákat. Az előadásban megjelennek magukat régóta makacsul tartó mítoszok ("Miért kéne foglalkozni az alállomási berendezések kiberbiztonságával, ha egy teherautóval is be lehet törni az alállomásra?" vagy "A soros porti kommunikáció és a régi, nem dokumentált protokollok biztonságosabban, mint az Ethernet portok és a modern, nyílt protokollok.")

Az előadás egyik legfontosabb gondolata a kockázatkezelés és nagyon helyesen kiemeli azt is, hogy a legfőbb kockázatok egyike a folyamatok irányításába bevont ember és így a leghatékonyabb és legfenyegetőbb támadási formák egyike a social engineering.

Úgy gondolom, hogy az ilyen szakmai előadásoknak nagyon nagy szerep hárulhatna a hazai szakma ICS biztonságtudatosságának javításában (sajnos még mindig azt tapasztalom, hogy néhány elszánt úttörőtől eltekintve a szakma legtöbb képviselője nem kér az OT és az IT biztonsági szakterületek együttműködéséből, hiszen mennyivel könnyebb ülni a saját elefántcsont-tornyunkban és onnan hibáztatni mindenki mást a jelenlegi rossz - és folyamatosan romló - ICS kiberbiztonsági helyzetért). A feladat kiindulva az ipari szervezeteket még 2019-ben is jellemző merev, hierarchikus struktúrákból, elsősorban a menedzsmenté, a szakemberek legfontosabb dolga ebben a témában - azon túl, hogy nyitottak legyenek a többi szakterületen dolgozó kolléga javaslataira - az, hogy meggyőzzék a menedzsmentet az ilyen jellegű együttműködések nélkülözhetetlenségéről.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr6814556860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása