Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

IIoT protokollok biztonsági hibáit vizsgálták a TrendMicro kutatói

2019. január 12. - icscybersec

Federico Maggi és Rainer Vosseler, a TrendMicro és Davide Quarta, az EURECOM és a Milánói Műszaki Egyetem munkatársai még decemberben publikálták az MQTT (Message Queuing Telemetry Transport) és CoAP (Constrained Application Protocol) IIoT kommunikációs protokollok biztonságával kapcsolatban végzett kutatásaik eredményeit.

A kutatók mindkét protokollal kapcsolatban számos problémát azonosítottak, vizsgálataik szerint az ipari eszközöket üzemeltetők még mindig nem veszik komolyan az ICS (vagy IIoT) biztonság egyik első számú szabályát, név szerint azt, hogy ilyen berendezéseket ne csatlakoztassanak publikus hálózatokra. A vizsgálatot végző szakemberek több százezer MQTT és CoAP hosztot találtak az Interneten. Ezen túlmenően pedig mindkét vizsgált protokollban találtak olyan sérülékenységeket, amik az ICS biztonsággal foglalkozók számára ugyan nem ismeretlenek (ilyenek pl. a kliensek által küldött adatok érvényesség-ellenőrzésének a hiánya, az adatok bizalmasságának nem megfelelő vagy éppen semmilyen védelme.)

A Kasszandraként komoly ICS biztonsági incidenseket jósoló szakemberek mellé immár a TrendMicro is felzárkózott, a most publikált kutatási dokumentációban azt írják, hogy csak idő kérdése, mikor fogják támadók kihasználni a fent említett protokollok biztonsági hiányosságait célzott támadásokhoz.

A teljes, 65 oldalas kutatási anyag elérhető a TrendMicro weboldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr3914527274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása