Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

ICS fenyegetettségi előrejelzést készített a Kaspersky Lab

2018. december 29. - icscybersec

Ahogy közeledik az év vége, az IT biztonság világában is megkezdődik a 2018-as év értékelése és a 2019-re vonatkozó előrejelzések, várakozások publikálása. Immár nincs ez másként az ICS kiberbiztonság terén sem.

Az ICS rendszerek elleni támadások és a teljes fenyegetettségi kép az általános IT biztonsági helyzetnél lassabban változik, aminek egyik oka az, hogy ezeknek a rendszereknek a támadásából a különböző támadói csoportok nehezebben tudnak maguknak bevételt generálni.

A Kaspersky Lab napokban megjelent, 2019-re vonatkozó ICS biztonsági fenyegetettségi előrejelzése azonban pont erre a témára koncentrál és 4 pontban foglalják össze a legfontosabbnak tartott kihívásokat, ezek a következők:

1. Az ICS rendszerek folyamatosan növekvő támadási felületei - Azzal, hogy egyre nő a különböző automatizálási és folyamatvezérlési rendszerek száma és egyre több ilyen rendszer válik elérhetővé publikus hálózatokról, folyamatosan javul a támadók helyzete, hogy sikeres támadásokat tudjanak indítani különböző ICS rendszerek ellen.

2. Egyre nagyobb kiberbűnözői és titkosszolgálati érdeklődés az ICS rendszerek iránt - a kiberbűnözők egyes hagyományos bevételi forrásaik átmeneti vagy végleges beszűkülése esetén elkezdhetnek jobban érdeklődni az ICS rendszerek iránt, különösen, hogy ezek a rendszerek az átlagos IT rendszereknél gyakran sokkal kevésbé védettek, fontosságuk miatt viszont például egy zsarolóvírus-támadás esetén nagyobb eséllyel érhetik el, hogy az áldozat fizessen. A különböző, nemzetállami háttérrel rendelkező csoportok egészen más motivációval vehetik célba az ICS rendszereket, 8 évvel a Stuxnet után már egyáltalán nem számít rendkívülinek, hogy egy nagyhatalmi vagy akár csak egy regionális konfliktus egyik színtere valamelyik ország egy vagy több kritikus infrastruktúráját kiszolgáló ICS rendszer legyen.

3. Az általános fenyegetettségi szint alábecsülése - Az ICS biztonsági információk viszonylagosan alacsony mennyisége, az ICS rendszerek elleni, relatív ritka támadások és a valós ICS biztonsági problémák tagadása, tudomásul nem vétele nagyon komoly negatív hatással van a fenyegetettségi helyzet objektív értékelésére a döntéshozók szintjén. Ahogy korábban már említettem, jelenleg talán ezt tartom a legnagyobb problémának és kihívásnak: hogyan lehet megváltoztatni azoknak az embereknek a gondolkodását, akik nélkül nem lehet érdemi eredményeket elérni az ICS kiberbiztonság területén?

4. A fenyegetettségek jellemzőinek félreértelmezése és nem a megfelelő biztonsági intézkedések választása - Az ICS rendszerek világában, bár folyamatosan nő a biztonsági incidensek száma, még mindig nagyon kevés komoly esemény került nyilvánosságra és ezekről az incidensekről is olyan információk lettek publikálva, amit túl kevesen értenek. Ez oda vezet, hogy az ICS biztonsági megoldások fejlesztői sokkal inkább mesterségesen kialakított körülményekre tervezik és azokon is tesztelik a megoldásaikat, nem pedig valós támadók valós módszerei és eszközei ellen.

A Kaspersky teljes, angol nyelvű elemzése itt érhető el: https://media.kasperskycontenthub.com/wp-content/uploads/sites/43/2018/11/26142000/Threat-Predictions-for-Industrial-Security-in-2019.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr4414402344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása