Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

SCADA IDS teszt keretrendszer, mint diplomamunka

2018. november 24. - icscybersec

Még 2017 tavaszán az norvégiai Agder egyetemén egy Henrik Waagsnes nevű végzős hallgató a SCADA rendszerek behatolásészlelő rendszere teszt keretrendszeréről írta a diplomamunkáját.

A keretrendszer segítségével a SCADA rendszer hálózati forgalmát lehet szimulálni és észlelni a kártékony forgalmakat. A teszthez Henrik Waagsnes a Suricata és Snort nevű, nyílt forráskódú IDS megoldásokat használta, amik mintaillesztéses módszerrel vizsgálják a hálózaton áthaladó forgalmat. A diplomamunka során kidolgozott megoldás az IEC 60870-5-104 (vagy röviden 104-es protokoll), DNP3 és Modbus protokollokra épülő forgalmakat tudja vizsgálni. Az angol nyelvű diplomamunka itt érhető el.

Bár maga a téma nem újdonság (az ICS rendszerek védelmében a Purdue-modell is javasolja IDS/IPS eszközök használatát az egyes hálózati szegmensek között), mégis nagyon pozitív irányú fejleménynek tartom, hogy egyetemi diplomamunka témák között is megjelenik az ICS kiberbiztonság kérdése és csak bátorítani tudom a hazai hallgatókat is, hogy ha érdeklődnek a téma iránt, fontolják meg, hogy ICS kiberbiztonsági témáról írjanak szakdolgozatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr9114375033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása