Ipari és folyamatirányítási informatikai rendszerek biztonságáról magyarul.

ICS Cyber Security blog

ICS Cyber Security blog

ICS rendszereket támadó csoportok IV

Raspite/Leafminer

2018. október 13. - icscybersec

A Dragos által Raspite, a Symantec által pedig Leafminer névvel azonosított csoport a kutatók feltételezései szerint 2017 eleje vagy közepe óta aktív. A csoport célpontjai között egyaránt találhatóak az USA-ban, a Közel-Keleten, Európában és Kelet-Ázsiában működő szervezetek, de az eddig feltárt információk szerint villamosenergia-ipari cégeket (mostanáig) csak az Egyesült Államokban támadtak.

A Raspite/Leafminer műveletei egyelőre nem mutatják annak jeleit, hogy már képesek lennének ICS rendszereket kompromittálni, azonban a közműcégek stratégiai fontosságú weboldalai illetve felhasználói ellen indított támadások és az, hogy igyekeznek minél több módon hozzáféréseket szerezni ezeknek a szervezeteknek a belső hálózataihoz, arra engednek következtetni, hogy csak idő kérdése, mikor jutnak el valamelyik szervezet ICS rendszereiig.

A Dragos blogbejegyzése a Raspite-ról itt, a Symantec cikke a Leafminer-ről pedig itt érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://icscybersec.blog.hu/api/trackback/id/tr8414192109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása